BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından bu yıl 3. düzenlenen, “Deri’n Fikirler Deri Tasarım ve Üretim Yarışması”nda finale kalan tasarımlar görücüye çıktı. Türkiye’deki deri endüstrisinin tasarım ve üretim kalitesini desteklemek, deri sektöründe uygulanabilir özgün fikirler geliştirmek, genç yeteneklere destek vererek uzun vadede deri sektörüne katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmada, finale kalan tasarımcıların eserleri için Ege İhracatçı Birlikleri’nde workshop düzenlendi. Dünyaca ünlü tasarımcılar Ümit Ünal ve Hatice Gökçe’nin de aralarında bulunduğu sektör temsilcileri, genç tasarımcılara tüyolar verdi.

Toplantıda konuşan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, Türkiye’de bir sektörün tüm unsurlarını barındıran tek tasarım ve üretim yarışmasının Deri Tasarım ve Üretim Yarışması olduğunu, deri sektöründe giysi, ayakkabı, çanta ve aksesuarlarını kapsayan bir tasarım yarışmasına imza attıklarını söyledi. Deri ürünlerinin pahalı olmakla birlikte sevilen ve tercih edilen ürünler olduğuna dikkati çeken Galiko, "Özellikle kadınlar deri ürünlerine daha fazla rağbet ediyor. Bu nedenle deri ürünlerinin daha titizlikle hazırlanması gerekiyor. İtalya’da alım gücü son ekonomik krizde 17 yıl geriye gitmesine rağmen markalı deri ürünleri satışı geçen yıl yüzde 41 arttı. Kalite ve deri marka ile birleşince başarı geliyor. Türk tasarımcılarının dünyada öne çıkmış moda merkezleri Milano, Londra, Newyork ve Paris’teki tasarımcılardan hiçbir eksiği yok." diye konuştu.

Dünya genelinde deri sektöründe 160 milyar dolar ticaret hacmi olduğunu vurgulayan Galiko, şöyle devam etti: "Türk deri sektörü 160 milyar dolarlık pastadan 3,5 milyar dolarlık bir pay alıyor. Dünyada 50 milyar dolarlık ayakkabı satılırken biz 400 milyon dolarlık ayakkabı ihraç edebiliyoruz, dünya genelinde 17-18 milyar dolarlık deri giysi ihracatı varken biz bu rakamdan 600 milyon dolar pay alabiliyoruz. Bu rakamları çok daha fazla arttırmamız mümkün. İnandığınız takdirde başarılı olursunuz, inanırsanız önünüz açık."

"İSTANBUL’UN MODA MERKEZİ OLMASI ÜTOPYA"

Dünyaca ünlü tasarımcı Ümit Ünal da, güzel tasarım ve bu tasarımı pazarlamanın bir bütün olduğunu vurguladı. Dünyada İstanbul’un bir moda merkezi olmasının ütopya olduğunu iddia eden Ünal, Genç tasarımcılara: "Kimse İstanbul’un bir moda merkezi olmasını beklemiyor ancak Türk tasarımcılarının fikirlerinin dünyada bir yer bulacağını herkes biliyor ve bekliyor. Sizleri yeni dönemde iş ortağı olarak görüyorum. Dünya genelinde ortak işler yapacağımızı düşünüyorum." şeklinde seslendi.

"TÜRKİYE’NİN DÜNYA MARKASI DERİ SEKTÖRÜNDEN ÇIKAR"

Ünlü Tasarımcı Hatice Gökçe ise, kendisinin de bir deri tasarım yarışması ile sektöre adım attığını, Türkiye’nin bir dünya markası çıkaracaksa bu sektörden çıkaracağını savundu. Yarışmaya katılan gençlerin çok başarılı çalışmalara imza attığını gözlemlediğini dile getiren Gökçe, "Şu anda büyük bir deneyim kazanıyorsunuz. Önümüzdeki süreçte bu deneyimin daha da farkına varacaksınız. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’ni bu güzel organizasyonundan dolayı kutluyorum." dedi.

Editör: TE Bilisim