Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi! Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi!
Özelleştirilme sonucu 543 milyon ABD doları karşılığında 39 yıllığına Safi Holding'e verilen liman, paranın tamamının ödenmesinin ardından bu sabahtan itibaren yeni sahibi tarafından işletilmeye başlandı.

Konuyla ilişkin, Kocaeli Valiliği yaptığı açıklamada, "Özelleştirme Yüksek Kurulunun 18.08.2014 tarih ve 2014/90 sayılı kararı ile 'İşletme Hakkının Verilmesi' yöntemi ile özelleştirilmesine karar verilen Derince Limanımız imtiyaz sözleşmesi kapsamında Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ lehine sonuçlanmış olup; Limanımızın devir işlemi, TCDD Derince Liman İşletmesi Müdürlüğü tarafından 02.03.2015 Pazartesi günü saat 18.00 itibari ile gerçekleştirilmiştir. Derince Limanı hizmetleri; Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ tarafından 03.03.2015 tarih ve saat 08.00 itibari ile başlatılmıştır." ifadelerini kullandı.

Safi Holding, internet sitesinde yaptığı açıklamada, ödemeyi yaptığını duyurmuştu. Açıklamada, şu ifadeler kullanılmıştı: "2014 yılının işlem değeri en büyük ilk 10 işlemi içerisinde yer alan ve merakla beklenen Derince Limanı devir işlemi gerçekleşti. Safi Holding bünyesinde yer alan Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ, 25 Şubat Çarşamba günü 543 milyon Amerikan Dolarını TC Başbakanlık Özelleştirme Başkanlığı'na peşin ödeme yaparak limanı teslim almıştır. Derince Limanı 39 yıl süreyle Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği tarafından işletilecektir. 2014 yılının Ocak ayında yapılan ihaleyi 543 milyon dolarlık teklif ile kazanan ve limanı devralan Safi Holding, Gölcük yönüne doğru 450 metre, kıyıya paralel olarak da bin metre olmak üzere toplam 450 bin metrekarelik bir alanda dolgu yapacak. Söz konusu dolgu işlemi için yaklaşık 5 milyon metreküp dolgu malzemesi kullanılacak."

Editör: TE Bilisim