Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı? Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı?
Karabük Demir Çelik (Kardemir) Genel Müdürü Fadıl Demirel, devletteyken 550 bin ton demir üretiminin şu anda 3 milyon tona ulaştığını belirterek, "Artık yatırım alanımız kalmadı. 5 ülkenin odak noktasında bulunan Filyos Liman Projesi'ne yeni yatırımlar yaparak, 25 milyon ton kapasiteye ulaşacağız." dedi.

Zonguldak-Bartın-Karabük İlleri Sosyal Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği tarafından Zonguldak'ta düzenlenen 'Altın Yıldız' ödül töreninde konuşan Demirel, Kardemir'in, demirçelik sanayiinin temelini oluşturan bir kuruluş olduğunu söyledi.

"DEMİR ÇELİĞİ DÜNYAYA PAZARLAMAK LAZIM"

Fadıl Demirel, 2002 yılında ülke genelinde 13 milyon ton üretilen Türk demir çeliğinin bugün 38 milyon tona ulaştığını dile getirdi. Demirel, "Biz bunun mesuliyetini taşıyan bir kuruluş olarak, son 3 yılda 1 milyon tondan 3 milyon tona çıkacak projeleri yürüttük. Daha iki üç gün önce 1 milyon 300 bin kapasiteli bir üretim tesisini devreye aldık, üretimimiz 3 milyon tona çıktı. Türk demir çeliğinin, dünyaya açılarak ürettiklerinin en az yarısını dünyaya satması lazım. Fakat dünyaya satabilmek için limanımız yok." diye konuştu.

Filyos Liman Projesi hayata geçirilirse, bir ünite kurarak dünyaya açılmayı hedeflediklerini ifade eden Kardemir Genel Müdürü Demirel, "Bu, bizim için olduğu kadar ülke ekonomisi için de hayatiyet mertebesindedir. O zaman 25 milyon ton kapasitemiz olacaktır. Ve eli kulağındadır. Bu proje hayata geçtiği zaman bölgenin kaderi değişecek ve yine Türk sanayisinin baş şehri olacaktır. Ben 37 yıldır demir çelikçiyim. Bundan önce Ereğli Demir Çeliğin genel müdürüydüm. Bu işin iyi kötü teknisyenliğini yapıyorum. İddia ediyorum. Bu proje kilit bir projedir." şeklinde konuştu.

"KARDEMİR LOKOMOTİFTİR"

Karabük'teki mevcut tesislerinde atıl alan kalmadığını hatırlatan Demirel, şunları söyledi: "Kardemir, yine lokomotiftir. Kardemir, devletteyken 57 yılda üretim 550 bin tona çıkmıştır. Şu anda 3 milyon ton. Neredeyse altı katını katladı. Ama büyümek için atıl arazisi kalmadı. Bundan sonraki büyümesini inşallah Filyos Vadisi'nde yapacak. Onun için çok daha büyük enerjileri var. Küçük ölçeklerde bu yatırımları yapmak çok zordur. Ama 3 milyona çıktığımız zaman bu yatırımları yapmak çok daha kolay bir hal alıyor. Buna rağmen Kardemir, bazı ürünlerde Türkiye'nin tekidir. Türkiye'nin tek ray üreticisidir. Sadece bu bölgede ve Türkiye'de değil, modern tesisleriyle dünyada iddialı bir oyuncudur. Arkasında yine kalkınan Türkiye'nin ihtiyacı olan orta ve ağır profillerde yine Türkiye'nin tek üreticisidir. Bu iddiasını sürdürüyor. Bu liman, ulaşım imkanıyla inşallah dünyaya açılma şansı olacaktır."

"2. ABDÜLHAMİD'İN PROJESİ UMUT OLDU"

2. Abdülhamit döneminden bu yana hayata geçirilmeyi bekleyen Filyos Projesi'nin önemine değinen Kardemir Genel Müdürü Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayrıca, bu limanın çok büyük bir özelliği, 5 ülkeye eşit mesafede olan bir liman. Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya, Gürcistan ve Türkiye. Türkiye'ye baktığımızda, pergeli Filyos'a koyduğumuzda bir yay çizerseniz Türkiye'nin büyük bir kısmını eşit mesafede taradığını görürsünüz. Dolayısıyla böyle bir ulaşım imkanı, ayrıca artık şişmiş olan büyük şehirlerin sanayileri ve arsa imkansızlıkları o bölgedeki ucuz alanlar, bu işi mecbur kılıyor. Sadece bunu konuşmak istiyorum."

Daha sonra kürsüye gelen TBMM eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan; Karabük, Bartın ve Zonguldak'ın bir büyükşehir çatısı altında toplanması önerisi olduğunu belirterek, "Hem Karabük'ün hem Bartın'ın hem de Zonguldak'ın valiliklerini ve illerini koruyarak, yerel hizmetleri bir çatı altında toplamak üzere yerel hizmetlerin daha verimli ve kaliteli yürütülmesini sağlamak için bir büyükşehir belediyesi kurabiliriz. Bizim en büyük işimiz Filyos Projesi'ni hayata geçirmek olacaktır." şeklinde konuştu.

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız ise yapıcı ve yol gösterici eleştirilerle birlik içerisinde bölgeyi yeniden ayağa kaldırmanın çalışması içerisinde olduklarını kaydetti. Programda, bölgeye hizmeti bulunan eski valiler, bölge milletvekilleri, çok sayıda yönetici ve iş adamına 'altın yıldızlar' ödülü verildi.


Editör: TE Bilisim