Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanı Osman Özbakır, geçen yıl ilde vergi gelirlerinin yüzde 96'sının tahsil edildiğini söyledi. Alışverişler sonrasında fiş ve faturaların alınması gerektiğini vurgulayan Özbakır, "Yapmış olduğumuz harcamalarımız sonucu bu harcamaya ilişkin belgeyi, yani fiş veya faturayı almak vatandaşlık görevimiz. Daha müreffeh bir ülke veya en azından devletin getireceği hizmetlerde daha fazla kalite istiyorsak, harcamalarımızın belgesini almak zorundayız." dedi.

Diyarbakır'da, 2012 yılında 825 milyon 969 bin 888 liralık verginin 796 milyon 163 bin 297 lirasının tahsil edildiğini ifade eden Özbakır, "Yani, yüzde 96.40 oranında tahsilat gerçekleştirmiş olduk. Gelir İdaresi Başkanlığımızca, Vergi Dairesi Başkanlığımıza verilen hedefin de üzerine çıkarak tahsilat gerçekleştirdik. Verilen hedeflere göre yüzde 122 olarak sonuçlanmıştır. Bu vesileyle Vergi Dairesi Başkanlığı olarak başarılı bir yılı geride bıraktığımızı söyleyebilirim." diye konuştu.

Anayasanın 73. maddesinde, 'Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür' hükmünün yer aldığını dile getiren Özbakır, "Bu manada vergi almak ve vergi vermek anayasal bir yükümlülüktür. İnsanların bir arada yaşama zorunluluğu, bu zorunluluktan kaynaklanan ortak ihtiyaçların devlet tarafından karşılanması zaruretini ortaya çıkarmaktadır. Devlet ise günümüzde hem miktar hem de çeşitlilik olarak artan bu harcamaları karşılayabilmek için kaynağa ihtiyaç duymaktadır. Devletin, bu toplumsal ortak harcamaları gerçekleştirebilmesi için başvurabileceği en önemli gelir kaynağı vergilerdir." şeklinde konuştu.

Halen bütçe gelirlerinin yüzde 80’inin vergi gelirlerinden oluştuğunu kaydeden Özbakır, "İşte vergi haftası, bu derece hayati öneme sahip verginin, toplumumuza anlatılmasını ve bunun sonucunda vergi bilincinin oluşturulmasını sağlamak amacıyla kutlanmaktadır. Yasal ve idari düzenlemeler verginin toplanmasında çok önemli olmakla birlikte, tek başına yeterli değildir. Toplumsal destek de o derece önemlidir." diye ifade etti.

Alışveriş karşılığında ödenen tutarın bir kısmının vergi olduğunu belirten Özbakır, alınan her fişten vergi ödenmesinin sağlandığını kaydetti. Alışverişler sonrasında fişlerin alınması gerektiğini dile getiren Özbakır, "Bu bağlamda, yapmış olduğumuz harcamalarımız sonucu bu harcamaya ilişkin belgeyi, yani fiş veya faturayı almak vatandaşlık görevimiz. Daha müreffeh bir ülke veya en azından devletin getireceği hizmetlerde daha fazla kalite istiyorsak, harcamalarımızın belgesini almak zorundayız. Almazsak bu harcamalarımız sonucu oluşacak vergiler satıcının cebinde kalacaktır. Bu durumda devlet alamadığı vergiler sebebiyle veya getirdiği hizmetler karşılığı yeterli vergiyi toplayamaması halinde, borçlanma yoluna gidecektir ki bu durumda hepimizin üzerine düşecek yük daha da artacaktır." ifadelerine yer verdi. Özbakır, çocukluktan itibaren vergi bilincinin oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.


Editör: TE Bilisim