BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı
Türkiye Kamu-Sen, 2015 yılı Nisan ayına ait asgari geçim endeksi verilerini açıkladı. Araştırma Geliştirme Merkezi’nin TÜİK verileri ile kıyaslayarak yaptığı araştırmaya göre; Nisan ayında 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi bir önceki aya göre yüzde 1,37 oranında artarak 4 bin 276 lira 86 kuruş oldu. Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı ise 2 bin 96 lira 64 kuruş olarak hesaplandı.

Ortalama bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Nisan 2015 maaşından geriye yalnızca 599 lira 74 kuruş kaldı.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Son dört ayda enflasyon yüzde 4,7 yükseldi. Memurlara verilen yüzde 3 zam enflasyon karşısında bile 1,7 eridi. 4 ay içerisinde ailenin gıda harcamaları yüzde 12,3 zamlandı. Memur maaşının yarısını yalnızca gıda harcamalarına ayırmak zorunda kalıyor. 4 kişilik ailenin insanca yaşayabilmesi için gerekli en düşük harcama miktarı 173,2 lira arttı.” dedi.

Memurların ve kamu çalışanlarının 6 ay içinde ortalama 70 TL zam aldığının altını çizen Koncuk, “Memur maaşları 4 ayda ortalama 103 lira eridi. Üstelik Temmuz ayında enflasyondan kaynaklı kayıpları da karşılanmayacak. Hal böyle iken, memurların haklarını savunsun diye toplu sözleşme masasında yetkilendirilen sözde sendikalar, iktidarın icraatlarını methetmekle meşgul; iktidarı aklamakla görevlendirilmiş gibi hareket etmektedir.” açıklamasında bulundu.

4 KİŞİLİK AİLENİN ORTALAMA GIDA HARCAMASI AYLIK BİN 697 LİRA 43 KURUŞ

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin verilerine göre; çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 96 lira 64 kuruş olarak hesaplandı. 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi 4 bin 276 lira 86 kuruş olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 1,37 oranında arttığını gösterdi.

Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 0,81 oranında yükseldi ve bin 616 lira 61 kuruş oldu.

Dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı 2015 yılı Nisan ayında bin 697 lira 43 kuruş olarak tahmin edildi.

Türkiye Kamu-Sen araştırmasında, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Nisan 2015 verilerine göre günlük 35 lira 416 kuruş olduğu belirlendi.

Ailenin aylık gıda harcaması toplamı bin 62 lira 48 kuruş. Nisan itibarı ile ortalama 2 bin 297 lira 84 kuruş ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 46,24’ünü oluşturdu.

Konut gideri, Nisan ayında ortalama memur maaşının yüzde 27,63’üne denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 73,9’unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 26,1’i kaldı.




Editör: TE Bilisim