Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.
Meşhur kestane şekeri firması Kafkas A.Ş'nin sendikalaşma sürecinde 4 işçinin işine son verdiği iddiası sendikaların tepkisine yolaçtı. Bursa'da Atatürk anıtı önünde kitsel basın açıklaması yapan sendika temsilcileri, Kafkas Pastanesi’ne kadar yürüyerek slogan attı. Sendikacılar, işverenin dört işçiyi yeniden işe alıncaya kadar eylemlerin süreceğini dile getirdi. İşten çıkarılanlar arasında kanser hastası eşine bakmak için Kafkas’ta çalışan bir de kadın bulunduğu belirtildi.

Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş, 406 çalışanı bulunan Kafkas Pasta Şekerleme A.Ş’de geçen sene sendikalaşma sürecini başlattı. Geçen süre içerisinde 387 işçi sendika üyesi oldu. İddiaya göre, firma geçen haftadan başlayarak bugüne kadar sendikalaşma sürecinde rol oynayan 4 işçiyi işten çıkardı. Türk-İş’e bağlı sendikaların temsilcileriyle işten çıkarılan işçiler, Atatürk anıtı önünde kitlesel basın açıklaması yaptı.

Türk-İş Marmara Bölge Temsilcisi Sabri Özdemir, "Biz yıllarca yılmadık, bıkmadık, usanmadık mücadeleye her platformda devam ettik. İşte bugün tüm sendikalarla birlikte Kafkas işçisinin yanında olmayı bir görev bildik. Bu görevi yerine getirmek için ant içtik. Kafkas’tan atılan her işçi bizim canımız, malımız, bizim insanımız. Bu insanlara kıyanlara karşı mücadele etmek zorundayız. Sendikalar her ne kadar anayasal mücadelenin içinde olsak işverenler Anayasa’nın dışına çıkmakta, yasa tanımamakta her türlü baskıyı kullanma yoluna seçmiştir. Kafkas işverenine sesleniyorum, sendikanın uzattığı bu eli tutmak mecburiyetindeyiz, başka hiçbir yolun yok. Siz direndikçe binlerce, on binlerce işçiyle kapınıza geleceğiz, üretimi size yaptırmayacağız." dedi.

Tek Gıda-İş Bursa Şube Başkanı Zeki Ertürk de kendileriyle birlikte işletmenin de zarar görmemesi için iyi niyetle ellerini işverene uzattıklarını belirtti. Ertürk, şunları kaydetti: "Anlamadılar, anlamamakta ısrarlılar. Sandılar ki iyi niyetimiz, sabrımız acizliğimizdendir. Hayır. Ne aciziz ne de köle. Biz ürettiğimizden adil pay istiyoruz. Taleplerimiz hep görmezlikten gelindi, biz de ‘En büyük güç örgütlü güçtür’ dedik. Tek Gıda-İş Sendikası'na üye olduk. Kafkas patronu irademize, hukukuma saygı göstermek yerine zulme başladı. Çalışanlara küfrediyor, onlara eziyet ediyor. Tehditle sendikadan istifa ettirmeye çalışıyor. Sürekli taciz ediyor."

KANSER HASTASI EŞİNE BAKAN KADIN DA KAPI ÖNÜNE KONULDU

Üretim sorumlusu olarak çalışırken, sendikalaşma sebebiyle işten atıldığını öne süren Yılmaz Tekin ise "Ben çalışma arkadaşlarımın çalışan insanların yanında olduğum için çıkarıldım. Bununla gurur duyuyorum. Onları satmadım, paranın yanında olmadım, şerefimin, onurumun yerinde oldum. Bu arkadaşları sendikalı olduğu için çıkardılar. Eşi kanserli bir kadın kardeşimizin de işten çıkarılması vicdanları yaralamıştır. Asıl işçi kardeşlerimizi kenetleyen konu, bu kadın kardeşimizin işten çıkarılması oldu. Çünkü o, evde kanser hastası olan eşine bakıyordu. Bu kardeşimizi, sendikalı olduğu için çıkardılar. Yetkililerin haklarında suç duyurusunda bulunduk. Hakkını arayan kadın kardeşimize işveren temsilcisine hakaret ve küfür içerikli konuşmalar yaptı." dedi.

Konuşmaların ardından aralarında işten çıkarılanların da bulunduğu kalabalık, Kafkas Pastanesi’nin Heykel Şubesi önüne gitti. Bir süre slogan atan işçiler, işten çıkarılan arkadaşlarının mesaiye başlatılmaması halinde yeniden eylem yapacaklarını açıkladı.


Editör: TE Bilisim