AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
Dünyanın dört bir tarafında bulunan Ahıska Türkleri, Bursa’da düzenlenen Ekonomik Forum'da bir araya geldi. Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) ile Bursa'da faaliyette bulunan ‘Tüm Ahıskalılar Sosyal İktisadi İşbirliği ve Yardımlaşma Derneği (TASİYAD) tarafından organize edilen forumda işbirliği yolları aranacak. 2 gün sürecek forumda ekonomik anlaşmaların da imzalanması bekleniyor.

Bursa Hilton Otel'de gerçekleştirilen foruma, Bursa Vali Yardımcıları Eyüp Sabri Kartal, Samet Ercoşkun, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ, DATÜB Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, Sadyr Eibov, TASİYAD Başkanı Habibullah Mürsel, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı ve Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ve çeşitli ülkelerden gelen Ahıska kökenli iş adamları katıldı.

DOĞAN: TÜRK İŞADAMLARININ DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR

Forumun açılışında konuşan DATÜB Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, Türkiye'deki iş adamlarının ciddi anlamda desteklerine ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Türk iş adamlarının dünyanın bir çok ülkesine yatırım yaptığını hatırlatan Doğan, şöyle konuştu: "Bizim insanlarımızdan yatırım ortağı alırlarsa oradaki ekonomik konulardaki problemlerini çok daha hızlı aşabiliyorlar. Çünkü oranın dilini biliyoruz. Ayrıca biz Türk'üz. Lütfen bize güvenin, gittiğiniz ülkelerde bizimle işbirliği yapın. Bugün Türkiye konsolosluğunun ulaşamadığı ülkelerde bile bizim insanlarımız var. Kazan, Tokyo nereye giderseniz gidin, eğer bizim birliğimizden bir işadamıyla irtibat kurarsanız 24 saat içinde bir bağlantı kurabiliriz. Ahıska Türkleri'nin dünyanın dört bir yanında iletişim kanalları var."

MÜRSEL: EKONOMİK KÖPRÜLERLE İDEALALERİMİZİ GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ

TASİYAD Başkanı Habibullah Mürsel de, 14 Kasım 1944’te yaşadıkları topraklardan sürgün edildiklerini hatırlatarak, dağılan aileleri ekonomik güçleri ile bir araya toplamaya çalıştıklarını dile getirdi. Mürsel, şöyle konuştu: "Anavatanımız Türkiye'de dost ve akrabalarımızla olan gönül köprüleri, ekonomik köprülerle yaşadığımız dünyada düşündüklerimizi, hayallerimizi, ideallerimizi ancak bu birlikteliğimiz ile yeniden gerçekleştirebiliriz. Kendi ferdi çabaları ile bir araya gelmiş işadamlarımız güçlerini birleştirerek daha da büyük işlere imza atabilirler. Bizler ortak hedefler etrafında bir araya gelmeyi başarabilirsek, Ahıska Türkleri sivil toplum kuruluşları ile yaşadıkları ülkelerde saygınlığımızı koruyarak başarılara imza atabiliriz."

Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal da Ahıskalıların yaşadığı göçlerin dünyanın kaderlerinden birisi olduğunu ifade ederken, "Siz Osmanlı'nın şarkında bunu yaşadınız, bizler de garbında bunu yaşadık." dedi.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdullah Karadağ da dostlukların ekonomik olarak sürdürülmesi gerektiğini belirterek, birlikteliklerin başarıyla devam etmesini temenni etti. Dünyada Türk ve İslam dünyasının gelişmekte olduğunu vurgulayan Karadağ, güçlü Türkiye'nin dünyanın her yerindeki akrabalarına ve dostlarına kol kanat gereceğini ifade etti.

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de Ahıska Türkleri'nin dünyada en fazla zulüm geren halkların başında geldiğini ifade etti. Ahıskalıların her gittikleri ülkede kimliklerini koruduğunu ve büyük bir saygınlık içerisinde çalıştıklarını kaydetti. Kendisinin de Ahıskalı olduğunu söyleyen Keskin'in, Ahıska'ya özgü okuduğu şiir yoğun alkış aldı.

Forumda ayrıca, DATÜB Kazakistan Temsilcisi Tevfik Ahmedov, Kırgızistan Temsilcisi Sancar Valeyev, Azerbaycan Temsilcisi Sabircan Celilov, Ukrayna Temsilcisi İsmail Kerimov, Gürcistan Temsilcisi İsmail Molidze, Çeçenistan Temsilcisi İsabek Binaliyev selamlama konuşması yaptı.

İkili iş görüşmelerinin gerçekleştirildiği forumda, Türkiye ekonomisi hakkında katılımcılara bilgi verildi. Özellikle, yeni ticaret kanunu, ihracat ve ithalattaki yeni mevzuatlar, Türkiye'deki yatırım imkanları, Türkiye içinden ve ABD, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Ukrayna, Rusya Federasyonu ve Gürcistan'dan katılan firma ve kurum temsilcilerine anlatıldı.

Editör: TE Bilisim