AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
ABD’nden sonra dünyanın en büyük organik ürünler tüketicisi olan Almanya’da düzenlenen dünyanın en büyük organik ürünler fuarı BioFach 2013 Dünya Organik Ticaret Fuarı’nda, Türk organik sektörü şov yaptı. Türk ürünleri, dünyanın dört bir tarafından gelen organik ürün ithalatçılarının gözdesi oldu.

Türkiye’de organik sektöründe Ekonomi Bakanlığı tarafından koordinatör birlik olarak atanan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 1998 yılından bu yana olduğu gibi 2013 yılında da BioFach’a Türkiye Milli Katılım Organizasyonu düzenledi. Bununla Türk organik sektörü tarihinin en büyük katılımıyla 17 firmanın gittiğini belirten EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, toplam 29 Türk firmasının yer aldığını kaydetti. Fuara 382 metrekarelik geniş bir alanda katıldıklarını belirten Türkmenoğlu, “Türk firmaların ürün grupları temel olarak organik kuru meyve, kuru sebze, bakliyat, dondurulmuş meyve, fındık, makarna, un, zeytin, zeytinyağı, konserve gıda, meyve suyu ve konsantresinden oluştu.” dedi. 129 ülkeden toplam 2 bin 396 firmanın katıldığı fuarı, 41 bin 500 kişi ziyaret etti. Türkiye, Our Masterpieces (Başyapıtlarımız) temasıyla 4. holün girişinde turkuvaz beyaz renk ağırlıklı stantla katıldı.

TÜRKİYE’NİN ORGANİK ÜRÜN İHRACAT HEDEFİ 2,5 MİLYAR DOLAR

ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere dünya genelinde sağlıklı ürün talebindeki artışa paralel olarak Türkiye’de 1980’li yıllardan itibaren organik üretim ve ihracatında artış kaydedildiğine dikkat çeken Mustafa Türkmenoğlu, “Türkiye, AB’ye yakınlığını avantaja çevirerek organik ürünlerde yıllık 250 milyon dolar ihracat yapan bir ülke konumuna geldi. 2023 yılında 2,5 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Bu rakama ulaşmak için BioFach bizim için çok önemli. Başarılı bir tanıtım yaptık. Türk organik sektörünün 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşması için koordinatör birlik olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim