Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Türkiye, yılda 120 milyon dolarlık 3 bin adet yürüyen merdiven ithal ediyor. Alışveriş merkezleri ve caddelerdeki yürüyen merdivenlerin tamamına yakını yurtdışından geliyor. Ülkenin tek yürüyen merdiven üreticisi Löher, Avrupa’nın birçok ülkesine ihracat yapıyor. Bu alanda ileri bir sanayiye sahip olan Almanya ve Avusturya başta olmak üzere yaklaşık 20 ülkeye yürüyen merdiven ihraç eden şirket, iç piyasaya satmakta zorlanıyor. Yerli üretim diye iç piyasada ilgi görmediklerini iddia eden Löher Yönetim Kurulu Başkanı Ali Aktaş, “Türkiye’de yürüyen merdiven üretilmez imajı var ama biz üretiyoruz. Avrupa’ya da satıyoruz ancak Türk malı olduğumuz için iç piyasada ilgi görmüyoruz. Hattâ bazı belediyeler, kazandığımız ihaleleri Türkiye’nin yürüyen merdiven üretemeyeceğini gerekçe göstererek iptal etti.” dedi.

Almanya ve Avusturya’nın birçok alışveriş merkezinde ve caddelerinde Türk markası merdivenler yürüyor. İzmir Serbest Bölge’de faaliyet gösteren Türk firması Löher, 20 ülkeye yürüyen merdiven ihraç ediyor. Yılda 100’den fazla ihracat yapan şirket, önümüzdeki yıl dışarıya sattığı yürüyen merdiven sayısını 200 adete çıkarmayı hedefliyor. Löher’in Almanya’da 25, Avusturya’da 25 olmak üzere Avrupa’nın değişik yerlerinde 110 tane merdiveni yürüyor. Avusturya’daki ünlü CA mağazalarının merdiven ihtiyacını karşılayan şirket, 2012 Eylül ayında Viyana’nın en işlek caddesi Maria'da yürüyen merdiven kurdu. Bu alanda ileri teknolojiye sahip Almanya’ya bile ürün satmayı başaran Löher, son olarak Avrupa’nın en zor pazarı olarak gösterilen İngiltere’ye girdi ancak iç piyasaya satmakta sıkıntı çekiyor. Yönetim Kurulu Başkanı Aktaş’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’de yürüyen merdivende yerli marka yerine, genellikle Uzakdoğu menşeliler tercih ediliyor. Türkiye’de yürüyen merdiven üretimi ve ihracatı yapan tek firma olduklarını vurgulayan Aktaş, “Yürüyen merdivende dışa bağımlılığı bitirmek istiyoruz ama ürünlerimiz tercih edilmiyor. Türk malı olduğumuz için iç piyasaya satamıyoruz. İhalelerden dışlanıyoruz. Bazı belediyeler, kazandığımız ihaleleri, ‘Türkiye’de yürüyen merdiven üretilmez’ diye iptal ediyor. Bunu devlet büyüklerimize defalarca ilettik.” diye konuştu. Hollanda Lift Enstitüsü ve TSE’den CE ve diğer gerekli bütün belgelere sahip olduklarını aktaran Aktaş, Türkiye’de yürüyen merdiven üretilmez imajını kırmak istediklerini dile getirdi.

Yaklaşık 10 milyon dolar yatırımla yeni fabrika kurduklarına kaydeden Ali Aktaş, 220 kişilik istihdamı da yeni tesisle birlikte 2013 yılında 300’e çıkaracaklarını vurguladı. Şirketin 20 bin metrekarelik yeni tesisiyle yıllık üretim adedi 200’den 400’e çıkacak. Aktaş, Türkiye’nin her yıl 3 bin yürüyen merdiven ithal ettiğini, şirket olarak bunun en az yüzde 10’unu karşılamak istediklerini söyledi. Löher markasının yabancı gibi algılandığına ancak yüzde 100 Türk malı olduğuna dikkat çeken Aktaş, “Löher, en çok sevdiğim beş şey olan lale, öğretmen, Hatay, Edirne ve Rize isimlerinin baş harflerinden oluşuyor.” dedi. Aktaş, 1968’den beri asansör, 2000 yılından beri de yürüyen merdiven ürettiklerini, ilk ihracatı ise 2005 yılında yaptıklarını anlattı.

Editör: TE Bilisim