Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
e-ticaret sektörüne ilgi büyüyor. Sektörün önde gelen şirketlerinden E-Tuğra EBG AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kuran, Türkiyede bu alanda hizmet veren firma sayısının 15 bini bulduğunu açıkladı.

Kuran, e-ticaretin kullanıcı sayısını 10 milyon, büyüklüğünü de 14 milyar lira olarak ilan etti.

Öte yandan internet ortamından kimliklerin kopyalanıp çalınması arttı. e-ticaret ortamlarının geçerli bir SSL güvenlik belgesinin olmaması kredi kartı numarası, parola ve bireysel verileri tehdit eden phishing (avlanma) gibi saldırılara karşı savunmasız bırakıyor. Soruna karşı önlemlerin alındığını vurgulayan Kuran, 1 Mayıs’ta yürürlüğe girecek e-ticaret kanunun firmalara müşterilerinin verilerini saklama yükümlülüğü getirdiğini belirterek, “Bu da ancak SSL güvenlik belgesi ile mümkün. Bu kanun sektörü dünyaya uyumlu kılıyor. Çünkü dünya çapında e-ticaret hizmeti veren firmalarda SSL güvenlik belgesi; bir standart olarak görülüyor.” dedi.

“BİR WEB ORTAMININ GÜVENLİ OLUP OLMADIĞI YEŞİL VEYA SARI KİLİTTEN BELLİ OLUYOR”

Bir web ortamının güvenli olup olmadığı ise adres çubuğunda yer alan yeşil veya sarı imgeden belli oluyor. E-Tuğra EBG AŞ Yönetim Kurulu Başkanı, bu konuda tüketicilere “Online ortamları kullananlar mutlaka alım satım yaptığı web ağlarının güvenlik belgelerinin olup olmadığını ve geçerlilik sürelerini kontrol etmelidir.” uyarısını yaptı.

SSL belgelerinin otomatik olarak yenilenmediğinden yakınan Kuran, şu açıklamalarda bulundu:

“Bu nedenle belge süresi geçen firmalar aynı belgeleri ortaya koyup, aynı prosesi tekrarlayarak yeniden belge edinmek durumundalar. Örneğin E-Tuğra Premium SSL belgesi için faaliyet belgesi ya da ticari sicil gazetesi, imza sirküleri, yetki belgesi gibi evrakların her sene kontrol edilmesi gerekiyor. Durum böyle olunca otomatik yenileme söz konusu olamıyor.”

Editör: TE Bilisim