Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin önünde güvenlik, ekonomi ve ayrışma olmak üzere üç büyük risk olduğunu belirterek, “Bu riskleri bertaraf etmeli ve sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmeliyiz.” dedi. Ege Soğutma Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (ESSİAD), "Seçim Sonrası Ülkemizin Öncelikleri" başlıklı toplantısına Ender Yorgancılar, güncel ekonomik konuları değerlendirdi.

EBSO Başkanı, işsizlik meselesinin çözümü için yüzde 5 ve üzerinde büyümenin yakalanması gerektiğinin altını çizdi. Genel işsizlik oranının yüzde 10,1, genç işsizlik oranının yüzde 18,3 olarak açıklandığını, yıl sonu büyüme beklentisininse yüzde 2,8 olarak beklendiğini ifade eden Yorgancılar, “Bu büyüme oranı ile işsizlik meselesini çözebilmemiz mümkün değil. İşsizlik sorunun çözümü için yüzde 5 ve üzeri sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmemiz gerek. Üretim yoksa kalkınmak hayaldir, üretim yoksa işsizliğe çözüm bulmak hayaldir.” diye konuştu. Türkiye’nin güçlü ekonomi için yaptığı makro reformların başarısına da değinerek, “Bu yapısal reformları destekleyecek bazı mikro reformları da bir an önce hayat geçirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

‘İHRACATTAKİ KAYBIMIZ 40 MİLYAR DOLARI BULABİLİR’

Konuşmasında, ABD’nin Pasifik ile Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında imzalanması gündemde olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasına da dikkat çeken Ender Yorgancılar, şöyle devam etti: “Dünya milli gelirinin yüzde 47'si ve küresel doğrudan yatırımların da yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan bu sistemin dışında kalma tehlikesiyle karşı karşıyayız. Böyle bir eşitsizlik olmaz. Serbest ticaret anlaşmaları, geleceğimizi çok etkiliyor. Yapılan hesaplara göre ihracattaki kaybımız 40 milyar doları bulabilir. G20 zirvesinde gündeme gelen bu konu, hükümetimizin en öncelikli konularından biri olacaktır diye tahmin ediyorum.”

3 ARALIK’TA ÖZEL GÖRÜŞME YAPACAK

ESSİAD üyelerinin, asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilmesi ve işverene yüküyle ilgili sorusuna da cevap veren EBSO Başkanı Yorgancılar, “Asgari ücretin yanısıra kıdem tazminatı, zorunlu mesleklerin işverene yükü, taşeron sistemi ve esnek çalışma gibi konuları da konuşmalıyız, zira asgari ücret, çalışma hayatındaki konulardan sadece bir tanesi. Sadece asgari ücrette yapılacak bir düzenleme yeterli olmayacaktır. O nedenle hükümetimizin yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile 3 Aralık’ta Ankara’da bir görüşmemiz olacak. Bu konularla ilgili düşüncelerimizi aktarma fırsatı bulacağım.” şeklinde konuştu.

‘TEST LABORATUVARINA 500 BİN LİRALIK DESTEK’

Yorgancılar ayrıca TOBB’un, ESSİAD öncülüğünde İzmir’de hayata geçirilecek Uluslararası Isıtma, Havalandırma İklimlendirme, Soğutma Akredite Test ve Analiz Laboratuvarı’na (EHİSLAB) 500 bin lira destek verme kararını açıkladı. Bunu alkışlarla karşılayan ESSİAD Başkanı Hakan Semerci, “Laboratuvar, yurtdışına giden test giderlerinin ülkemizde kalmasının yanısıra bölgedeki tek laboratuvar olacağı için Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya’da ihtiyaca yanıt verecek. Bu laboratuvar sayesinde sektör mensupları artık test için ürünlerini yurtdışına göndermek zorunda kalmayacak. Milyonlarca euro ülkemizde kalırken kendini daha da geliştirecek sektör firmaları, katma değerlerini arttırarak Türkiye’ye daha çok döviz kazandıracak. Sektörün 20 yıllık hayali bu laboratuvarın hayata geçirilmesinde maddi ve manevi destekleriyle sürekli yanımızda olan EBSO Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar’a, sektörüm adına teşekkür ediyorum.” dedi.

Editör: TE Bilisim