Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.
İthal ayakkabıya ek vergi meyve verdi. Vergi sonrası ithalat yüzde 53 daraldı, ihracat yüzde 2 arttı. 2014 Ocak ayında ayakkabı ithalatının 101 milyon dolar olduğuna işaret eden Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, bu rakamın 2015 Ocak ayında 47 milyon dolara gerilediğini bildirdi. Çetin, ihracatın da 57,2 milyon doları bulduğunu açıkladı.

İthalat verilerinin ihracatın 1 ay ardından geldiğini vurgulayan Çetin, Türkiye’nin en çok ayakkabı satın aldığı Çin’de çok keskin gerilemeler görüldüğünü dile getirdi. Çetin, şunları ifade etti:

“Türkiye olarak Çin’den 2014 Ocak ayında 55,7 milyon dolar tutarında ayakkabı ithal ettik. 2015 Ocak ayında da Çin’den yapılan ayakkabı ithalatı 2013’ün aynı ayına göre yüzde 68,2 daralıp 17,7 milyon dolar oldu. Aynı şekilde ikinci Vietnam’dan yapılan ithalat ise yüzde 38 daralıp 17 milyon dolardan 10,4 milyon dolara çekildi. İthalatın ilk 10 ülke içinde bulunan Endonezya’da yüzde 64,3, Hindistan’da yüzde 18,4 Kamboçya’da yüzde 56,8 indiği görülüyor.
Öte yandan ihracatta çarpıcı bulgular var. Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 13 daraldığı bir Şubat ayında biz yüzde 2 artış yakaladık. Tüm bu veriler ithalata getirilen ek vergilerin yerinde olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Kendi payımıza, hükümetin en önemli hedeflerinden olan İhracat, ithalatın önüne geçmesini mümkün kıldık.”

İHRACATTA HOLLANDA REKOR KIRDI

Ayakkabı ihracatında 5. sırada yer alan Hollanda’nın yüzde 452 artış ile Şubat ayında rekor kırdığına temas eden TASD Başkanı, Irak tarafında da yüzde 11,8 artış yakalandığını belirtti. Hüseyin Çetin, Rusya’da ekonomik dalgalanma ve Ruble’nin dolar karşısında erimesinden bu ülkeye yapılan ihracatta ise yüzde 58,1 daralma olduğunu sözlerine ekledi.


Editör: TE Bilisim