Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Türkiye’nin Nisan ayındaki ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 gerilemesi üzerine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Mayıs ayında ihracatın düşüşünün daha alt seviyelerde olacağını söylemesine karşın ihracat yüzde 19 düştü. İhracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 gerileyerek, 10 milyar 819 milyon dolar olması üzerine Ekonomi Bakanı Zeybekci, bütün sektörlerde alarma geçirdiklerini söyledi.

Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde seçim çalışmalarını sürdüren Zeybekci, Doksan Tekstil’de işçilerle görüşmesinin ardından gazetecilerin ihracat düşüşleriyle ilgili sorularını cevaplandırdı. Zeybekci, şunları kaydetti: “Sadece Mayıs ayına bakacak olursak yüzde 19 civarında bir eksilme olduğunu ilk beş aylık olarak bakacak olursak yüzde 8,3'lük bir azalma var, 12 aylık periyoda bakacak olursak ta yüzde 2,3 civarında toplamda bir azalma var. 2015 Ocak ayında 2014 ihracatını değerlendirirken 2015 öngörülerimizi ortaya koyduk ve 2015 öngörülerimizde ortalama paritenin 1,14 olması halinde yani dolar- euro paritesinin 1,14 olması halinde petrol fiyatlarının 65 dolar ortalama olması halinde ihracatımız ile ilgili öngörülerimiz vardı. Yani paritenin ihracatı düşürme etkisinin 2015 yılı içerisinde 10 milyar dolar seviyesinde olacağı, hammadde maliyetlerinin hammadde fiyatlarının düşmesi sebebi ile fiyatların ihracat fiyatlarımızın aşağıya gidici etkisi ile yaklaşık olarak 8 ile 10 milyar dolar civarında bir düşürücü etkisi ile 18-20 milyar civarında toplam bir düşme etkisi 2015 yılı içinde olacak şekilde bekliyorduk. Şu anda yaşadığımız rakamlar da tam anlamı ile beklentiler doğrultusunda Bu ikinci yarıda toparlanacaktır.”

Yılın ikinci yarısında paritenin baz etkisi geçen sene bu günlerde parite çok daha farklı olduğunu vurgulayan Zeybekci, “1,30'lara yakın olan parite yılın ikinci yarısında 2014'ün ikinci yarısında yavaş yavaş euro lehine dolar aleyhine değişmeye başladı. Dolar lehine, euro aleyhine değişmeye başladı. Bu ikinci yarıdaki baz etkisi ile bize ihracatımıza belirli bir şekilde bu şekilde yüksek oranlı düşme aylık düşmeler artık yaşanmayacak. İthalatımızda daha yüksek oranlarda bir düşme toplamda 40 milyar dolar civarında ithalatımızın düşmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

Hedeflerini gerçekleştirmek için hükümet olarak ihracatı artırıcı önlemler aldıklarını öne süren Zeybekci, şöyle konuştu: “Ekonomi Bakanlığı olarak tedbirlerimizle bütün sektörlerimizi alarma geçirmiş durumdayız. Üretim, sanayi, hizmet, tarım, tarımsal işleme, turizm gibi bütün sektörlerde şu anda alarma geçirdik. Bununla ilgili yapısal reformlar yapıyoruz yani bunun içinde yaptığımız ihracatımızın içinde ortalama kilogram fiyatlarımızı artırmak, ihracatımızın içindeki yüksek teknoloji ürünlerimizi şu anda toplam ihracatımızda yüzde 4'ün bile biraz altında olan yüksek teknoloji payımız yüzde 20'ler seviyesine çıkarmak için gayret etmemiz lazım. Dolayısı ile arkadaşlar inşallah Türkiye olarak ne yaptığımızı biliyoruz, dünyadaki yerimizi biliyoruz. İnşallah bunu çok daha iyi noktalara getireceğiz.”

Editör: TE Bilisim