Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in verdiği, tarımda büyüme istatistikleri tutmadı. İki bakan, Denizli’de Et ve Süt Kurumu kombinasının açılış törenine katıldı. Törende ilk konuşmayı yapan Zeybekci, Türkiye’nin tarımda katma değer anlamında yedinci büyük ülke haline geldiğini ancak burasının bir ili kadar olan Hollanda’nı,n dış ticaret ve ihracat pazarı büyüklüğünde Türkiye’nin üç misli civarında olduğunu belirterek özeleştiride bulundu. Eker ise Türkiye’nin dünyada yedinci, Avrupa’da birinci sıraya yükseldiğini söyledi.

‘BİR ŞEHRİMİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE HOLLANDA, İHRACATTA TÜRKİYE'NİN ÜÇ MİSLİ’

Bakan Zeybekci, “Katma değer anlamında dünyanın yedinci büyük ülkesi haline geldi. Türkiye, 2014 sonu itibarıyla ihracatta tarım ürünlerinde 18 milyar dolara ulaştı ama potansiyelimizi yansıtmıyor. Bugün dünyaya baktığımız zaman, inanır mısınız bir şehrimiz kadar büyüklüğünde bir Hollanda, dış ticarette ve ihracatta pazar büyüklüğünde aldığı paya baktığımız zaman Türkiye’nin üç misli civarında. O boyutlara baktığımız zaman yapabileceğimiz daha çok alan olduğunu biliyoruz.” dedi.

'TÜRKİYE ŞU ANDA BİRİNCİ SIRADA'

Bakan ise Zeybekci’nin açıklamalarına cevap vererek, “Dediler ki biz dünyanın yedincisiyiz. Biz o tarihte dünyanın 12.’siyiz. 12.’likten dünyada altıncılığa kadar yükselttik. Avrupa Birliği'ndeki dördüncü sıradaki Türkiye, şu anda birinci sırada. Avrupa’nın büyük tarımsal üreticileri Fransa, İtalya, İspanya’nın önüne geçtik. Onlar da büyüdüler elbette bu geçen süre içinde ama Türkiye daha fazla büyüdü. Avrupa Birliği’nin sağladığı taraftaki büyümenin 10 katı daha fazla büyüdü. 2008 yılından bu yana Türkiye, tarımsal üretim değeri açısından Avrupa’nın bir numaralı ülkesi haline geldi. Saygıdeğer Bakanım, potansiyelimizden bahsetti. İhracat vs. potansiyelimizden, Avrupa’nın bazı ülkelerindeki ihracatının fazla olmasından bahsetti. Doğrudur, yalnız onun sebebi şu, onlar ürettiklerini ihraç etmiyor, dışarıdan ithal ediyor Tarım hammaddesi ithal ediyor Hollanda örneğin. Onu işliyor ve ihraç ediyor.” diye konuştu.

Daha sonra ardından Et ve Süt Kurumu kombinasının açılış kurdelası kesildi.

Editör: TE Bilisim