Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek
 İlk önce peşinen söyleyeyim; ben ekonomiyi bilmem! Öyle makro ekonomi, mikro ekonomi falan anlamam...
 
Benim için ekonomi cebime giren para, ödediğim taksitler ve faturalar ile gıda gibi zorunlu harcamalardan ibarettir. Toplumun geneli içinde böyle olduğunu zannediyorum.
 
Bu ülkenin ekonomisi için ben doğduğumdan beri hep kötü şeyler söylenir. Hatta Türk ekonomi tarihini inceleseniz hep bu kötü ve karamsar tablolarla karşılaşırsınız... Ancak ülke topallasa da yaşamını sürdürmeye hep devam etmiştir. Bugün de devam etmektedir!
 
Türkiye enerji (petrol, doğalgaz, elektirik vs. gibi) nasıl karşılar bir türlü anlamam! Ekonomi çarkı üretmeyen bir ülkede nasıl döner akıl sır erdiremem. Ama oluyor işte! Milyonlarca araba kontak çalıştırıyor, milyonlarca hane elektrik yakıyor, binlerce fırın her gün inanılmaz sayıda ekmek yapıyor! Keza devlet bulup buluşturuyor emeklinin aylığını ödüyor, sağlık hizmeti sunuyor, eğitimi ayakta tutmaya çalışıyor... Az buz bir iş değil bu! Ekonomi kötü ise nasıl yürütüyoruz bu tekneyi?
 
Bana bunları yazdıran ve sorular sordurtan hafta sonu İzmir'in Karaburun ilçesinde gittiğim "Nergis Festivali"nde gördüklerim idi... Binlerce kişi gelmişti! Hem de nerede ise Ege'nin tüm il ve ilçelerinden... Gelirken benzin yaktılar, yolda masraf ettiler, alış veriş yaptılar, balık lokantalarını yer bırakmamasına doldurdular! En ucuz tuvaletin bile 1(bir) TL olduğunu düşünürsek harcama boyutunu hesaplayabiliriz!
 
Ekonomiyi bilmem ama iyi gözlemciyimdir. Bu günü birlik geziyi yapan ve bana göre inanılmaz harcamalarda bulunan vatandaşlarımız orta ve alt gelir grubuna mensup insanlar gibi duruyorlardı. Düşünün bir demet nergisin bile en az 15 TL olduğu bir günlük geziden bahsediyoruz.


 
İzlediğim kadarı ile ortalama vatandaşın böyle bir geziyi yapacak parası varsa ekonominin kötülüğünden bahsetmek biraz abesle iştigaldir. En azından vatandaşın yastık altında iyi parasının olduğunu ve de emekli aylıkları ile rahatlıkla geçinebildiğini söyleyebiliriz. Asgari ücretten de pek sıkıntısı olan yok bana göre! Tepkisizlik ve insanların yaşam şekilleri bana bunu düşündürtüyor!
 
Öyle ise birileri bize "ekonomi kötü" diye rol yapıyor. Kim bunlar; siyasetçiler, medya, bilim insanları, ya da emekliler, asgari ücretliler, esnaf, çiftçi, memur, işçi gibi halk kesimleri diye düşünüyorum.
 
Dedim ya ekonomi kötü mü, iyi mi bilmiyorum ancak halkın yaşayış tarzına bakarak kötü demeye de dilim varmıyor. Dün İzmir Karaburun Nergis Festivali'nde gördüklerim bunlar... Bir de Karaburunluların bir isteği var sizlerden; festivale bu sene gelmeyenlerin mutlaka seneye gelmesini bekliyorlar! Ekonomi kötü olsa da...

Editör: TE Bilisim