Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Fırat Üniversitesi tarafından hazırlanan, 'Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1003 Öncelikli Alanlar ARGE Projeleri Destekleme Programı' tarafından desteklenen 'Ters Relüktans Motorlu Elektrikli Otomobilin Tasarımı, İmalatı ve Kontrolü' başlıklı projeye, TÜBİTAK tarafından 1 milyon liralık destek sağlandı.

Fırat Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kürüm öncülüğünde hazırlanan 'Ters Relüktans Motorlu Elektrikli Otomobilin Tasarımı, İmalatı ve Kontrolü' adlı projede, 7 öğretim üyesi ile 7 yüksek lisans ve doktora öğrencisi görev alacak.

Türkiye’deki mühendislik fakülteleri arasında 6. sıradaki başarısı ile göz dolduran Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin başarılı akademisyenlerinin hazırladığı Elektrikli Otomobil Projesi sayesinde, Türkiye'nin tamamen yerli elektrikli otomobil hedefinin gerçekleştirilmesine katkı sağlayacak araştırmalar yapılacak.

Konu ile ilgili bilgi veren Fırat Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kürüm, bu proje ile ülkenin tamamen yerli elektrikli otomobil hedefinin gerçekleştirilmesine katkı sağlayacak araştırmalar yapılacağını söyledi. Kürüm, şöyle dedi:

“Proje kapsamında geliştirilecek yeni bir elektrikli motor, otomobilin her bir tekerin jantı içerisine yerleştirilecek ve otomobile 4 çekiş özelliği kazandırılacaktır. Sensörlerle sistemin sürüş dinamiklerinden alınan bilgilere göre otomobilin kontrolü, bu motorlar vasıtasıyla yapılacaktır. Böylece, bu kontrol yapısı aracın yol tutuş kabiliyetini artıracağı için virajlardaki savrulmayı azaltarak üstünlük sağlayacaktır. Proje süresince özgün yayınlar yapılarak literatüre katkılar sağlanacaktır. Yapılan teorik çalışmalar, üretilecek elektrikli otomobil prototipinin üzerinde yapılacak testlerle doğrulanacaktır. Otomobilin tasarım ve imalat süreci esnasında gerçek sürüş koşullarında, aktif ve pasif güvenlik modeli oluşturularak akıllı araç şeklinde geliştirilecektir.”

Projenin, yaklaşık 30 ay gibi bir sürede tamamlanacağını sözlerine ekleyen Kürüm, bu konuda kendilerine her türlü desteği sağlayan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ başta olmak üzere, rektör yardımcıları ile emeği geçenlere teşekkür etti.

Fırat Üniversitesi öğretim üyeleri, bu yıl büyük bir motivasyonla proje başvurusunda büyük bir ivme yakaladı. Bu yılın ilk 3 ayında TÜBİTAK, Avrupa Birliği ve Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na toplam 54 proje başvurusunda bulunuldu.



Editör: TE Bilisim