Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.
Piyasanın enerji talebine karşılık verebilmek amacıyla kömür işletmeleri bu yıl yoğun çalıştı. Türkiye’nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 8’ini karşılayan Afşin-Elbistan Termik Santralleri'nde bu yıl kömür üretiminde rekor üstüne rekor kırıldı. 15 milyon 700 bin ton olan yıl hedefi, bu yıl 19 milyon ton olarak gerçekleşti.

Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin 1 milyon 440 Mega Watlık kurulu gücü bulunan B Ünitesi ve 1 milyon 350 bin Mega Watt’lık A Ünitesinin enerji üretmesi için Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) tarafından bu yıl 19 milyon tonluk linyit kömürü üretimi gerçekleştirildi. Yetkililer, 2012 Yılı başında kömür havzası için belirlenen üretim programı olan 15 milyon 700 bin tonluk üretim hedefinin aşıldığını kaydettiler. Linyit çıkarma hedefinin 4 milyon ton üstüne çıkılmasının sebebi ise 2012 yılında yaşanan enerji sıkıntısı ve 11 işçinin hayatını kaybettiği Çöllolar Kömür Havzası’nın kapatılması olarak açıklandı. Elbistan-Afşin Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Bölükbaşı, oldukça yoğun geçen bir yılı geride bıraktıklarını söyledi. Bölükbaşı, “Bölgemizde yaşanan göçük, özel sektörün enerji üretimi için yer altından kömür çıkartmasının önüne geçti. Hala orada cenazesi çıkarılmamış maden işçileri var. Öbür taraftan süren bir hukuk mücadelesi de mevcut. Dolayısıyla yeni bir kömür havzasının açılması kısa süre içerisinde mümkün görünmüyor. Ama 2014 yılı başlarında yeni bir çalışma yapılacağı yetkililerce ifade ediliyor. Göçük, enerji dar boğazı gibi durumlar, tamamen yerli kaynak olan linyit kömürüne olan talebi arttırdı. Termik santraller talebe karşılık verebilmek için daha fazla enerji elde etti ve bunun için de daha fazla kömür harcadı. Talebe karşılık verebilmek için maden işçisi gecesini gündüzüne katıp çalıştı.”dedi.
Yıl sonu itibariyle nasıl çalışıldığının rakamlara yansıdığını aktaran Bölükbaşı, “Bize 2012 yılı için kömür üretiminde 15 milyon 700 bin ton kömür hedefi verildi. Bu rakam yıl biterken talep nedeniyle toplamda 19 milyon tona ulaştı. 2011 Yılı içerisinde toplamda ürettiğimiz linyit kömürü oranı 16 milyon 071 bin ton iken bu yıl nasıl bir çalışma yapıldığı rakamdan belli oldu.”şeklinde konuştu. Türkiye’nin enerji ihtiyacına cevap verebilmek için sürekli çalıştıklarını aktaran Başkan Bölükbaşı bu nedenle emek veren bin 200 maden işçisi ile birlikte santral çalışanlarına da teşekkür etti.

Editör: TE Bilisim