Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Enerji Piyasası Düzenleneme Kurumu`nun (EPDK) açıkladığı ve 1 Ocak 2020`den itibaren geçerli olacak yeni elektrik tarifesinden, konutlarda enerji bedellerindeki ''yüzde 5,6`lık düşüş'', dağıtım bedeline yüzde ''10,6 zam'' yapılarak sıfırlanmıştır. Enerji üretim maliyetlerinde ortaya çıkan düşüşün faturaya yansıması engellenirken, dağıtım şirketlerinin payına yüzde 10,6 zam yapılmıştır.

Elektrik faturalarının en temel bileşeni enerji bedelidir. Enerji maliyetlerinin düşmesi halinde bu bedelin faturalarda indirim olarak yansıması sağlanmalı idi. EPDK`nın yayımladığı yeni tarifeye bakıldığında tüm farklı elektrik abonesi grupları için bir önceki tarife dönemine göre enerji bedelinde farklı oranlarda indirim yapıldığı görülmektedir.

Ancak enerji bedelinde farklı oranlarda yapılan indirimler, dağıtım bedeline ise tüm tarife grupları için yüzde 10,6 zam yapılarak yok edildi. Fatura toplamının bir önceki dönemle aynı kalması sağlanarak, enerji maliyetlerindeki düşüşün yurttaşlara yansımasına engel olundu.

(EMO–İZMİR) 

Editör: TE Bilisim