AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
Elektrik ve doğalgaza zam geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik tarifesini artırdı. Bugünden geçerli olmak  elektriğe konutlarda yüzde 9; ticarethane ve sanayi tesislerinde yüzde 18 oranında zam yapıldı.

Doğalgaz da zamlandı. Evlerde tüketilen doğalgaza yüzde 9 oranında zam yapılırken sanayideki doğalgaz yüzde 18.5 zamlandı. 1 Ekim 2018’den itibaren geçerli olan fiyatlara göre, İstanbul’da satılan doğalgazın perakende metreküp satış fiyatı, 1.148318 TL’ye yükseldi.

2 AYDA ÜÇÜNCÜ ZAM

BOTAŞ, ağustos ve eylül aylarında da doğalgaza konutta yüzde 9, sanayide yüzde 14 zam yapmıştı. Son 2 ayda yapılan zamlarla evde tüketilen doğalgaza iki ayda üçüncü kez zam gelmiş oldu. Zamla birlikte bu kış doğalgaz faturaları hayli yüklü gelecek.


ZAM ENFLASYONU NASIL ETKİLEYECEK?

BOTAŞ’ın son yaptığı zammın ardından enflasyon rakamlarının nasıl etkileneceği merak konusu oldu. Yapılan son zammın 3 Ekim'de açıklanacak olan enflasyonu 0,13 puan artıracağı tahmin ediliyor.
Doğalgazın enflasyon sepetinde yüzde 1.44 ağırlığı bulunuyor. Ağustos Eylül ve Ekim aylarında yapılan yüzde 9 zamlarla birlikte doğalgaz fiyatlarındaki artışın enflasyona etkisi 0.39 puanı bulacak.

Editör: TE Bilisim