Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, elektrik faturalarındaki kayıp ve kaçak bedelinin haksız ve hukuksuz olarak tahsil edildiğini ileri sürdü. Akın, "Bunu kim söylüyor? Yargı söylüyor. Kayıp kaçak bedellerinin iadesine yönelik açılan davalarda yargı tüketiciler lehine kararlar veriyor. Verdiği kararlarda bu bedelin hukuka aykırı olduğunu özellikle belirtiyor." ifadelerini kullandı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) elektrikte kayıp kaçak, sayaç bedeli ve kesintiler ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Elektrik üretimi ve dağıtımı alanında yaşanan rantsal yaklaşımların uzunca bir süredir elektrik faturalarında göründüğünü belirten Akın, “Özellikle elektrik dağıtımında yaşanan özelleştirmelerden sonra elektrik faturaları halkımızın cebini yakmaya başladı ve artarak da devam ediyor. Her tarife yenileme döneminde yeni sürprizlerle karşılaşıyoruz. Elektrik faturaları anlaşılamaz, incelenemez hale getirildi.” dedi.

Öte yandan ödenen faturanın içeriğinde hangi kalemler var olduğunun bilinmediğini kaydeden Akın, şunları söyledi:

“Hangi vergileri ve fonları ödüyoruz, göremiyoruz. Tükettiğimiz elektriğe ilişkin enerji bedeline bağlı olarak çeşitli fon, vergi ve paylar fatura bedelini artıran birinci unsur. Bilindiği gibi elektrik faturaları üzerinden Enerji Fonu, TRT payı, Belediye Tüketim Vergisi ya da diğer adıyla Elektrik Tüketim Vergisi ve KDV alınmaktadır. TRT gelirleri kanununa göre tüketicilerden alınan yüzde 2 TRT payı ile kamu yayıncılığı sorumluluğu içerisinde yayın yapması gereken TRT finanse edilmektedir. Ancak halkın ödediği elektrik faturalarından kesilen paylar ile finanse edilen TRT’nin nasıl iktidar partisinin borazanı haline geldiğine de hep birlikte tanık oluyoruz. Elektrik faturalarıyla ödediğimiz TRT payı ile iktidarın borazanı olmuş, muhalefete yer vermeyen, bu ülkenin kurucusu ve kurtarıcısına hakaret edilen bir TRT’yi finanse ediyoruz.”

"DEVLET VATANDAŞIN CEBİNE EL UZATILMASINA ARACILIK EDİYOR"

Elektrik faturalarıyla ilgili olarak son günlerde tartışılan diğer bir konunun da kayıp kaçak bedeli ile başka bazı bedellerin faturalarda gizlenmesi konusu olduğunu ifade eden Akın, “Burada dikkat çekmek istediğim konu; devletin kayıp kaçak bedeli ve sayaç okuma bedeli ile elektrik dağıtım firmalarının vatandaşımızın cebine el uzatmasına aracılık ediyor olmasıdır." şeklinde konuştu.

Elektrik faturalarındaki bu iki kalemin haksız ve hukuksuz olarak tahsil edildiğini dile getiren Akın, şöyle devam etti:

"Bunu kim söylüyor. Yargı söylüyor. Kayıp kaçak bedellerinin iadesine yönelik açılan davalarda yargı tüketiciler lehine kararlar veriyor. Verdiği kararlarda bu bedelin hukuka aykırı olduğunu özellikle belirtiyor. Halkımız da hukuka aykırı, mantığa aykırı bu bedelin tahsiline haklı olarak karşı çıkıyor, tepki gösteriyor. Kayıp kaçak diyoruz. Elektrik iletimindeki kayıpların sorumlusu halkımız değildir. Elektrikteki kayıpların azaltılması, düşürülmesi mümkün müdür? Elbette mümkündür. Ülkemizde elektrikteki kayıp oranı çok yüksek. Gerekli altyapı yatırımları ve iyileştirmelerle bu kayıplar azaltılabilir. Ama bunu yapacak olan halkımız değil, kamu ve dağıtım şirketleridir. Bu yüzden bu bedelin halkımıza yansıtılması kabul edilemez. Bir diğer husus kaçak konusu. Bu daha da ilginç. Kaçak; sayaçtan geçirilmeden elektrik kullanmak anlamına geliyor. Yani hırsızlık yapılması anlamına geliyor. Bunun da bedelinin elektriğini düzgün kullanan, sorumlu vatandaşlarımıza ödettiriliyor olması anlaşılamaz bir durumdur."

Bu yılbaşından sonra tarife tablolarında yapılan değişiklikle, elektrik faturaları içinden çıkılamaz, aboneler tarafından denetlenemez hale getirildiğini ifade eden Akın, bu konudaki tepkisini de şöyle dile getirdi:

"EPDK tarafından açıklanan yeni tarifeye göre tüketicilerden alınan bir çok fatura kalemi karartıldı. Dikkat ediniz bunların tahsilinden vazgeçilmedi. Halkımız bilmesin, ne ödediği, niçin ödediği konusunda bilgi sahibi olmasın diye bu kalemler resmen karartıldı. Her seçimde millet vurgusu yapanlar, milleti kandırma, yolunu tercih ettiler. Kayıp kaçak, iletim ve sayaç okuma bedelleri ‘Dağıtım Bedeli’ adı altında toplanarak, kayıp kaçak ve sayaç okuma bedellerinin halktan gizlenmesi yoluna gidildi. Örneğin tükettiği elektrik enerjisinin bedeli 53 lira 53 kuruş olan bir tüketici, aynı faturada 28 lira 92 kuruş dağıtım bedeli adı altında ilgisiz kalemlere para ödüyor. Fonlar, paylar, vergiler de dahil edilince fatura tutarı 102 lira 35 kuruşa çıkıyor. Bu soygun düzeninde 53 liralık elektrik tüketimine karşılık vatandaşımız 102 lira fatura ödüyor. ne olduğu belli olmayan ve tamamen karartılan bu bedelin kaldırılmasını talep ediyoruz. Halkımıza bu bedeli ödetme hakkınız yok."

Editör: TE Bilisim