Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrikte gizli veya açık bir zammın söz konusu olmadığını söyledi. Bütün dağıtım şirketlerini özelleştirdiklerini belirten Yıldız, "Sayaçları, eğer zamanında okumuyorsa bununla alakalı ikazlarımızı kendilerine yaptık. Gizli veya açık bir zam söz konusu değil." dedi.

Enerji Bakanı Yıldız, katıldığı özel bir televizyonda gündemdeki enerji konularıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Vatandaşların elektrik faturalarının yüksekliği ile ilgili şikayetleri hakkında, "Bütün dağıtım şirketleri özelleştirdik. Ama mal varlıklarını satmadık, işletme hakkını verdik. Kamu hizmetini özel sektör eliyle gördürüyoruz. İletim hatları yine devletindir. Sayaçları eğer zamanında okumuyorsa bununla alakalı ikazlarımızı kendilerine yaptık. Gizli veya açık bir zam söz konusu değil." diye konuştu. Ödemelerin memurların maaş aldığı her ayın 15’inde yapılması ile ilgili de “Bu bizden talep edilen bir konuydu. Emekli ve memurlarımızla ilgili. Her birinin maaşını aldığı gün farklı. Bunlarla alakalı kolaylık sağlayalım ve vatandaşımız rahat etsinler diye. Bu düzenlemeler vatandaşımız lehine yapıldı.” ifadelerini kullandı.

Ocak ayında doğalgaz kullanımında çok ciddi artış olduğunu kaydeden Yıldız, 10 günde 2 milyar metreküp doğalgaz tüketildiğini belirterek, Türkiye’nin yıllık tüketiminin 50 milyar metreküp civarında olduğu dikkate alındığında rakamın büyüklüğünün daha iyi anlaşılacağını söyledi. Yıldız, Şubat ve Mart aylarında da dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Doğalgaza da herhangi bir zammın söz konusu olmadığını belirtti. Bu konuyu görüşmek üzere önümüzdeki hafta Rus yetkilileri davet ettiklerini aktaran Enerji Bakanı, masada ayrıca doğalgaz fiyatlarının da olacağını kaydetti.

BOTAŞ’IN HAZİNE’YE VE GÜMRÜKLERE BORCU 6 MİLYAR TL

Yıldız, "Doğalgaz fiyatlarıyla alakalı henüz müzakerenin sonuna gelmediğimiz ortamda her iki görüşmeyi gerçekleştiriyoruz. Doların yükseliyor olmasına rağmen şuandaki fiyatlar 2008 Kasım ayı fiyatlarıdır. 6 yıldır aynı doğalgaz fiyatına vatandaşımıza satıyoruz. Bu şu demek, sanki ham petrol varil fiyatı 50 dolar seviyesindeymiş gibi bir ortamda doğalgaz veriyoruz. 6 milyar TL’lik borcu var BOTAŞ’ın Hazine'ye ve Gümrüklere. KDV’den dolayı borçlular. Onu ödedikten sonraki kalan hesap bize bundan sonraki edeceğimiz cümleyi söyler. Gerçekçi olmamız lazım ama bütün elde edilen kazanımlar vatandaşımız ve sanayicimiz içindir.” şeklinde konuştu.

RUSYA AKKUYU İÇİN 50 MİLYAR RUBLE AYIRDI

Bakan Yıldız, Rusya genel bütçesinden Akkuyu Nükleer Santral Projesine bu yıl için 50 milyar ruble ayrıldığını hatırlatarak, “Ruble’nin değerinin düşüyor olması buraya ayrılan payı etkiliyor. Liman ihalesi geçtiğimiz hafta yapıldı. Bunlar fiili olarak inşaatların başlayacağını söylüyor. Türk firmalarımızın inşaatta rol almasıyla alakalı 460’a yakın firma tespit edildi. Ruslarla anlaşmamız şu ne kadarı Türkiye’de yapılıyorsa biz onu buradan alırız. Şu an için 6,5 milyar dolarlık kısmını Türkiye’de yerli firmalarımız yapabiliyor. Ancak yapamadığı parçaları da önümüzdeki dönemde yapacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim