Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin özellikle Ortadoğu’da enerji ihracatçısı olma yolunda ilerleyeceğini ifade ederek, “Güney Kore 10 nükleer reaktör yaptıktan sonra kendi reaktörlerini yapmaya başladı. Biz ise 9-10. reaktörlerimizi Türk mühendislerinin operatörlüğünde yapacağımıza inanıyorum.” dedi

Ankara'da düzenlediği basın toplantısında gündemdeki 'enerji' konularını değerlendiren Taner Yıldız, 3. nükleer santrali olabildiğince yerli kaynaklardan karşılanacağını belirtti. Türkiye'nin otomotiv sanayii nasıl geliştiyse nükleer güç santrallerinde de 10 yıl içinde ciddi bir sıçrama yapacağını savunan Yıldız, sanayicilere “Sanayicilerimiz, bu süreçte üretimleri ve insan kaynaklarını çeşitlendirsinler." diye seslendi.

Yıldız, yapımı devam eden 8 reaktörün tamamlanmasının ardından da Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 15’ini karşılamayı amaçladıklarını ifade ederek, “Toplam da 7,2 milyar dolarlık bir doğalgaz ihracatını da engellemiş olacağız. Türkiye’nin 3 yılda bir doğalgaz ithalatına karşılık gelen bir rakam bu.” diye konuştu. Nükleer güç santralleri ile beraber Japonya’nın bu konudaki teknolojisinin de Türkiye’ye getirileceğine işaret eden Yıldız, en önemli adımlardan bir tanesinin de Türkiye ile Japonya arasında bir üniversitenin kurulması olduğunu bildirdi. Yıldız, “Japonya’dan gelen hocalarla birlikte, burada derseler verilecek.” diye konuştu.

“BÜYÜK DEPREMLERE DAYANIKLI NÜKLEER SANTRAL YAPACAĞIZ”

Enerji Bakanı Yıldız, 3. Nükleer Enerji Santrali'nin kurulmasında neden Japonya’nın tercih edildiği ile ilgili konuya da açıklama getirdi. Japonya’nın, doğal afetlere karşı sürekli kendini geliştiren bir ülke olduğunun altını çizen Yıldız, şöyle konuştu: “Fukuşima kazası da depremden kaynaklanmadığı, tusunamiden oluştuğu raporlarda geçti. Büyük bir kaza idi. Biz bu kazanın ardından Rusya ile yaptığımız anlaşma maddelerini tekrar değerlendirdik. Biz, olası büyük depremlere karşı dayanamayan sıradan bir nükleer santral yapmayacağız. Bunun doğru kullanılması gerekmektedir.”

Editör: TE Bilisim