Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı? Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı?
 CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Şeker fabrikaları devletin sırtında yük ve zarar ediyor. O nedenle özelleştireceğiz” şeklinde basına yansıyan ifadeleri üzerine açıklama yaptı.

Devletin resmi rakamlarına göre, şeker fabrikalarının 2016 yılı zararının 76 milyon olduğunu, aynı yıl Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin 650 milyon TL ve 1 milyar 650 milyon TL örtülü ödenek harcaması yaptığını belirten Erdoğdu, “Yani devletin resmi kesin hesaplarıyla kıyaslarsak, sarayın 13 günlük harcaması ile şeker fabrikalarının tüm zararı karşılanıyor. Söz konusu dönemde saray günde 1 milyon 600 bin TL harcamış. Bu sarayın dakikada 4 bin 281 TL harcadığını gösteriyor. Rakamlar milletin sırtına kimin yük olduğu gösteriyor. 2.5 milyonun ekmek kapısı şeker fabrikaları değil, israf batağındaki saray bu milletin sırtına yük” dedi.


“FABRİKALARIN İYİ YÖNETİLMEMESİ NE İŞÇİLERİN NE DE ÇİFTÇİNİN SUÇU”


Sayıştay raporlarına göre, şeker fabrikaları iyi yönetilmediği için 2016’da 22 milyon TL faiz ödediğini kaydeden Erdoğdu, “Fabrikaların iyi yönetilmemesi ne işçilerin ne de pancar eken çiftçinin suçu. Oraya getirdiğiniz adamlar bu fabrikaları rantabl hale getirememiş. O adamların hatasını 2.5 milyon aileye ödetemezsiniz. Pancar tarımı, çiftçiyi köyde tutan en önemli araçlardan biri. Özelleştirme kararı neticesinde 10 milyon insanımız eliyle yaratılan 2.5-3 milyar dolarlık katma değerden ve istihdam gücünden vazgeçilecek, pancar tarımı yok olacak. Pancardan geçimini sağlayan 2.5 milyon insan şehirlere göç ederek işsizler ordusuna katılacak” dedi. 


Erdoğdu, Türkiye’de şekerin, dünya ortalamasının ancak yarısı düzeyinde büyürken, nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretiminin dünya ortalamasının 4 katı, yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların ise 10 katın üzerinde büyüdüğünü belirtti. Bunun da şeker fabrikalarının Cargill ve benzeri fabrikaların isteği üzerine kapatılmak istendiği iddialarını doğruladığını ifade eden Erdoğdu, “Şeker-İş’in 2005’den bu yana NBŞ kotasının artırılmasının iptaline yönelik Danıştay’a açtığı hemen hemen her davanın kazanılmasına rağmen NBŞ kotalarındaki oynak sistem, Türkiye şeker sektörünün altını oyuyor” dedi.


Kaynak:
"Saray'ın 13 günlük harcaması şeker fabrikalarının tüm zararını karşılıyor"




Editör: TE Bilisim