Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, piyasaların alt üst olup, döviz kurunun rekorlar kırarken ekonomi yönetiminin tepe kadrolarının boş olduğunu söyledi. Öztrak, "Tek parti iktidarında bürokrasinin en kilit noktalarına neden bir türlü atamalar yapılamıyor?" diye sordu.

Son günlerde piyasalarda yaşanan çalkantıları ve ekonomi bürokrasisine yapılamayan atamaları yazılı bir açıklamayla değerlendiren Faik Öztrak, "AKP iktidarıyla geçen 12 yılın sonunda Türkiye ekonomisi dünyanın en kırılgan beş ekonomisinden biri haline gelmiştir. Dışarıdaki en küçük bulut, içeride sel; dışarıdaki güneş Türkiye’de çöl etkisi yaratmaya başlamıştır. Nitekim son bir haftada uluslararası piyasalardaki dalgalanmalar, kırılgan beşli içinde Brezilya ile beraber, en fazla Türkiye’yi etkilemiştir. Türk lirası son bir haftada yüzde 4,5 değer yitirmiş doların değeri 2,41 TL seviyelerini görerek rekor kırmıştır. Yine son bir haftada gösterge kağıdın faizi yüzde 9’a yaklaşmış, Borsa yüzde 5,2 değer yitirmiştir." ifadelerine yer verdi.

CHP'li Öztrak, dışarıdan gelen dalgalar karşısında yaşanan bu kırılganlığın ardında Türkiye ekonomisinde izlenen yanlış politikaların neden olduğu, yüksek dış finansman ihtiyacı ve artan siyasi riskler bulunduğuna dikkat çekerek, "Oysa Türkiye gelecek yıl vadesi gelen dış borçlarını çevirmek ve cari açığını finanse etmek için milli gelirinin yüzde 25’ine ulaşan bir dış kaynağı bulmak zorundadır. Bu bizi finansman ihtiyacı en yüksek ülkeler arasına sokuyor. Türkiye’nin önümüzdeki yıl bulması gereken para 214 milyar dolar." dedi.

Öztrak, açıklamasına şöyle devam etti:

"İşte bu tablo Türk lirasını, dolar karşısında en kırılgan para birimlerinden biri yapıyor. Dolar kurundaki oynama reel sektördeki şirketleri tehdit ediyor. Eylül 2014 itibariyle reel sektör şirketlerinin 179 milyar dolar döviz açık pozisyonu var. Dolar kurundaki her 1 kuruşluk artış, reel sektör şirketlerinde 1,8 milyar TL’lik kur farkı zararı yazdırıyor. Son bir haftada dolar kurundaki 10 kuruşluk artıştan şirketlerimizin toplam zararı 18 milyar TL oldu. TCMB kasasındaki brüt rezervler, ancak kısa vadeli dış borcu karşılamaktadır. Kaldı ki döviz yükümlülükleri de ayıklandığında TCMB’nin kasasındaki net rezerv 15 Aralık itibariyle 40,9 milyar dolardır. Merkez Bankası’nın döviz rezervini enerji ithal eden KİT’lerin kullanımına açması 2000 yılının Temmuz ve Kasım aylarında da denenmişti, sonuç hüsran oldu. Çünkü, o zaman da konjonktürel zannedilen sorunlar aslında yapısaldı. Hükümetin reform sürecini tüm uyarılarımıza rağmen 2007 yılında başlatmaması bu krizde savunmasız kalmamızın en önemli nedenlerinden biridir."

"EKONOMİ YÖNETİMİNDE KOLTUKLAR BOŞ"

Bu zaafiyete ek olarak Türkiye’nin, dışarıdan gelen dalgaları, ekonomi yönetimindeki boş koltuklarla karşılamaya çalıştığını dile getiren Öztrak, "Hazine Müsteşarlığı ve BDDK Başkanlığı'na halen atama yapılamamıştır. Tek parti iktidarında bu koltukların halen doldurulmamış olması anlaşılır gibi değildir. AKP, bu koltukları doldurmaya ehil kadroları mı bulamamaktadır, yoksa bu kadrolar için iktidar partisi içinde farklı grupların mücadelesi mi yaşanmaktadır?" diye sordu.

"HÜKÜMETİN İÇ KAVGASININ FATURASI MİLLETE ÇIKIYOR"

Faik Öztrak, "Anlaşılan odur ki dışarıya karşı kardeşlik ve vefa fotoğrafları veren AKP içinde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar arasında büyük bir iktidar ve kol bükme mücadelesi yaşanmaktadır. Bu çekişme küresel ve yerel ekonomi oyuncuları tarafından algılandıkça işler daha da kötüye gidecektir. Devletin her seviyesine bulaşan bu kavga, başta döviz borcu olan reel sektör şirketlerini, daha sonra işsizlik ve borç yükü altında ezilme riski taşıyan tüm vatandaşlarımızı tehdit etmeye başlamıştır." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim