Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son günlerdeki açıklamalarının ve 14 Aralık'ta özgür basını hedef alan operasyonun faturasının 20 milyar dolar olduğunu ileri sürdü. Öztrak, "Dolardaki her 1 kuruşluk artış firmalara 1,08 milyar TL kur farkı zarar yazdırıyor reel sektöre. Ne kadar arttı son bir haftada, 11 kuruş arttı. Yani reel sektöre ne kadar zarar yazdı? 20 milyar TL. İşte Cumhurbaşkanı'nın yaptığı konuşmalar, yapılan operasyonlar, bütün bunların faturası." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ milletvekili Faik Öztrak, Cihan'a yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin demokrasi ile yönetilen ülkeler bloku içinde yer alan bir ülke olduğunu belirterek, "Medya da demokratik rejimlerde önemli bir güçtür. Böyle bir gücün üzerine hükümetin polis kuvvetleri ile gidiyor olması sıkıntı yaratır. Hatta bu operasyonu yapabilmek için bir hafta 10 gün önce Meclis'te bir takım yasaları değiştirip güçlü kesinleşmiş şüphe yerine makul şüphe ile insanları tutuklama sistemini getiriyorsanız bu açıkça bir başka yere gidiyorsunuz demektir. İster istemez de bu dışarıda sıkıntı yaratır." dedi.

Ekonomi politikasındaki yanlışlıklara işaret eden Öztrak, "Bu ülke AKP'nin izlemiş olduğu hatalı politikalar neticesinde önümüzdeki 12 ay içinde 220 milyar dolara yakın bir parayı bir yıl içinde bulması gereken bir ülke. Bu GSYH'nin kabaca yüzde 25'ine ulaşıyor. Şimdi dünyada da baktığınız zaman en yüksek oranlardan bir tanesi. Siz eğer güven veren politikalar uygulamıyorsanız, kulüp değiştirecekseniz insanların kafasındaki belirsizlikleri artırırsanız demokrasiyi bırakacağım gibi bir izlenim doğuruyorsanız o zaman ne olacak ister istemez bu parayı bulamayacaksınız. Bu parayı bulmakta zorlanacağınız anlaşıldığı andan itibaren de bir anda döviz kurunuz yukarı doğru fırlayacak. İşte dün yaşanan bu. Bu sorumsuz konuşmaların, bu böyle ortalara çıkıp bu lafları etmenin bu millete faturası bu." diye konuştu.

"MEDYA ÜZERİNE İŞADAMI ÜZERİNE GİDERSENİZ YATIRIM OLMAZ"

Söz konusu faturanın ilerleyen günlerde daha çok büyüyebileceğinden kaygılanan CHP Genel Başkan Yardımcısı, şunları dile getirdi:

"Faizler daha yukarı çıkabilir, borsada ciddi düşmeler olabilir. Bakın Türkiye son dönemde baktığınız zaman 2-3 yıldır büyüyemiyor. 10 bin dolar kişi başı gelire takıldık. Büyüme rakamlarına dönüp baktığınız zaman piyasa beklentilerinin 1,5 puan daha altında. Yani bununla siz bu rakamlarla işsizlik meselesini falan nasıl halledeceksiniz. Tarım üretimi yüzde 5'e yakın düşmüş. Türkiye bir türlü büyüyemiyor. Yüzde 3'te takıldık kaldık. Ortalama bakılırsa bu gidişle yüzde 3'ün de altına gideceğiz. Son çeyrekte yüzde 4,5'i geçecek bir büyüme hızı lazım ki Türkiye kalksın yüzde 3,3'lük hedefi tuttursun. Yok böyle birşey, bunu yapmanız da mümkün değil. Yatırım yapmıyor insanlar. Niye yapmıyor? Güvenmiyor çünkü. Bir yerde medyanın üstüne böyle gidiyorsanız işadamının üstüne gidiyorsanız o zaman ne olacak? Onlar yatırım yapmayacaklar. Medyadan haber alamadı, bunların medyası düzgün haber vermiyor diye doğru haber alamama riski de ortaya çıkacak. O ülkede yatırım olmayacak. Nitekim bu ülkede dönüp baktığınız zaman sabit fiyatlarla, Türkiye'de 2011'de yapılan yatırımdan sonra sürekli yatırımlar aşağı gerilemiş. Şu anda 2011 yılını dahi tutturamamış vaziyetteyiz sabit fiyatlarla yatırımlarda. Böyle bir sıkıntı ile karşı karşıyayız. Dün 'Ne yapalım dolar kuru oynasın' diyebilirsiniz. Tamam 'Ne yapalım dolar kuru oynasın' diyelim de dönüp baktığınız zaman bu ülkede siz firmaların yaklaşık 179 milyar dolar açık pozisyonu var. Döviz cinsinden borcu döviz cinsinden varlığının 179 milyar dolar üstünde. Dolardaki her 1 kuruşluk artış firmalara 1,08 milyar TL kur farkı zarar yazdırıyor reel sektöre. Ne kadar arttı son bir haftada, 11 kuruş arttı. Yani reel sektöre ne kadar zarar yazdı? 20 milyar TL. İşte Cumhurbaşkanı'nın yaptığı konuşmalar, yapılan operasyonlar, bütün bunların faturası."

"ZARARIN FATURASI KÜÇÜLME OLACAK"

Zarara ilişkin bilgiler de paylaşan Öztrak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Efendim şimdi diyecekler ki bütün dünyada oluyor. Dünyada oluyor da, Rusya bu işin merkezinde, petrol fiyatlarından etkileniyor. Bu işin başında herkes Wall Street Journal dahil ne yazdı? 'Rusya bu işten zarar edecek Türkiye kâr edecek gidin Türk lirası alın' dedi. Şimdi tam tersi bir tablo ortaya çıktı. Biz de en az bizim paramız da Rusya'dan sonra en fazla değer kaybeden ikinci ülke parası oldu. Niye bu böyle oldu? Millet işler iyi gidecek diye beklerken birden işler altüst oldu. Firmalar 20 milyar Türk lirası zarar yazdı. Peki bu 20 milyar TL zararı nasıl çıkaracak? Şöyle çıkaracak: küçülmeye başlayacak. Yarın öbür gün çalışanlar gençlerden başlamak üzere çalışanları işten çıkaracak. Zaten genç işsizliğiniz yüzde 19-20 olmuş. Yani 5'te bire ulaşmış. İşsizlik rakamları aldı başını gidiyor. Yüzde 10,7. 2009'lardan bu yana en yüksek işsizlik rakamları. 500 bin kişi artmış geçen senenin aynı dönemine göre işsizlik. Bu çok yüksek bir artış."

"İSTİKRARSIZLIĞIN SEBEBİ HÜKÜMET VE CUMHURBAŞKANIDIR"

Türkiye'de 3 milyon kişinin işsiz olduğunun altını çizen Öztrak, "İlk defa 2010 yılından bu yana 3 milyonu geçiyoruz. Böyle baktığınız zaman bu rakamların hepsine birden bu ne demek? İşsiz kalmak ne demek? Gelirinin kesilmesi demek. Vatandaşın cebine geliri kesilir. Hani bir de borç verdiler ya, borç yiğidin kamçısıdır deyip. Ama hala vatandaşın arabasının ruhsatı evinin tapusu bankanın elinde. İşsiz kalınca ev de gider araba da gider. Vatandaşa yansıyacağı bu. Borcun altında vatandaş ezilir gider. Hani istikrar? Demek ki tek parti iktidarında da çok ciddi istikrarsızlık olabiliyormuş. Bu istikrarsızlığın müsebbibi de bu hükümettir ve Cumhurbaşkanıdır." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim