Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı? Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı?
 Uluslar arası kredi derecelendirme  kuruluşu  Fitch, Türkiye’nin kredi notunu teyit etti. Fitch, kredi notunun görünümünü de durağan olarak bıraktı. Bu açıklama, Türkiye'nin yatırım yapılabilir anlamına geliyor.


Fitc’in kararının dün, akşam piyasalar kapandıktan sonra gelmesi bekleniyordu, ancak sabah erken saatlerde açıklandı. Fitch, Türkiye’nin notunu teyit ettiğini duyurdu. 

Karar sonunda yapılan değerlendirmede, Türk ekonomisinin yüksek derecede oynak bir yapıya sahip olduğu vurgulanan açıklamada, “makroekonomik politika öngörülebilirliği aynı nota sahip bazı gelişmekte olan piyasalara göre daha zayıf olabilir” denildi.

Türkiye’nin cari açığının hala altı çizilmesi gereken bir sorun olduğunu belirten Fitch, burada iyileşme beklendiğini vurguladı. Cari işlemler açığının GSYH’ya oranının 2014 yılında yüzde 6, 2015’te de yüzde 5’e düşebileceğine dikkat çekildi.

Türk ekonomisinin bir başka kırılgan noktasının da sermaye girişindeki azalma olarak nitelendirilen Fitch açıklamasında, Türkiye ekonomisinin dış kırılganlıklara karşı esnekliğinin de altı çizildi. 
 
SİYASİ RİSK VE  BÜYÜMEDEKİ  KÜÇÜLME
 
Politik risklerin de altı çizilen açıklamada, “Bu konu Türkiye için bir bilinmeyen olarak  devam edecek ” denildi. Aynı açıklamada, Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve 2015 Haziranında yapılacak genel seçimlerin ülkede gerilimi devam ettireceği hatırlatıldı.
 
Fitch'in, Türkiye'nin notunu koruması, Türkiye'nin yatırım yapılabilir olduğunun teyidi anlamına geliyor.
 
Yurt içi kredilerde  büyümenin  yavaşlatıldığı belirtilen açıklamada, bunların ekonomideki genel  büyümeye  de yansıyacağına dikkat çekildi. 2014 yılı için  büyüme  tahmini, yüzde 3.2’den 2.5’e, 2015  büyüme  tahminini de yüzde 3.8’den 3.2’ye indirildi.



Editör: TE Bilisim