Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.
Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel (SPD), 2015 yılı büyüme tahminini yüzde 1,5 olarak açıkladı. Büyümenin temelinde istihdam piyasasında olumlu gelişme ve gelirin artmasının yattığını vurgulayan Gabriel, Euro’nun değer kaybının ithalat gelirlerini de artırdığını dile getirdi. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmasının öncelikli hedefleri olduğunu söyleyen Gabriel, yeni hükümetten sözleşmelere sadık kalmasını istedi.

Federal Hükümet, Alman ekonomisinin 2015 yılı için büyüme hızını yüzde 1,5 olarak duyurdu. Başbakan Yardımcısı, Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, “Almanya’nın ve Avrupa’nın geleceğine yatırım” başlıklı ekonomi raporun tanıtımında istihdam piyasasındaki olumlu gelişmeler ve gelir düzeyinin artmasından dolayı büyüme hızının yüzde 1,3’ten yüzde1,5’e çıkartıldığını aktardı.

Euro Bölgesi’ndeki ekonomik kriz, Yunanistan’daki seçimlerden sonraki gelişmeler, jeopolitik krizlere rağmen Alman ekonomisinin büyümeye devam etmesi Gabriel’e göre şu 5 sebebe bağlı: “Alman işletmeler, özellikle orta ölçekli işletmeler yeniliklere açık. Yüksek kalifiye işgücünün yanı sıra Almanya’nın endüstriden vazgeçmemesi. Bunlara ilaveten Agenda 2010 reformu çerçevesinde atılan adımlar ve bütçenin sağlam olması.”

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Gabriel ayrıca bu yıl istihdam sayısının 170 bin artarak 42,8 milyona yükseleceğine dikkat çekti. İşsizlik oranının ise yüzde 6,6’da seyretmesi bekleniyor. Bakana göre asgari ücret de vatandaşların gelir düzeyine olumlu etki yapacak, bu ise tüketimi tetikleyecek.

Euro’nun değer kaybına bağlı olarak ihracat gelirleri yükseleceğini dile getiren Gabriel, ihracatın yüzde 40’ı Euro Bölgesi’ne olduğu göz olduğu bulundurulduğunda bu bölgedeki istikrarın çok önemli olduğunu söyledi. Gabriel, Büyük Koalisyon hükümetinin bu bağlamda Almanya’da ve Avrupa’da kamu ve özel yatırımları güçlendirmeyi hedeflediğini aktardı.

Altyapıya 5 milyar Euro yatırım yapılacağının kararlaştırıldığına dikkat çeken Gabriel, Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin de yatırımlar için 10 milyar Euro ayırdığını hatırlattı. Gabriel, dijital alt yapıya yatırımın öncelikli hedeflerinden olduğunu vurguladı. Muhalefet ise Büyük Koalisyon’u olumlu ekonomik gelişmelere rağmen yatırıma önem vermemekle eleştirdi.

Yeşiller Parti’sinden özellikle hızlı internet erişimi için dijital altyapıya yatırımlara yönelik talepler geldi. Sol Parti’den Klaus Ernst ise Phoenix’e yaptığı açıklamada Almanya’nın çok az yatırım yaptığını söyledi.

Editör: TE Bilisim