Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Isıtma ve soğutma sektörünün önde gelen kuruluşlarından Daikin Türkiye, sektörün yüzde 6 büyüme kaydettiği 2012 yılını yüzde 52 büyüyerek 518 milyon TL ciro ile kapattı. Daikin Türkiye CEO'su Hasan Önder, 2013 ciro hedeflerini de 640 milyon TL olarak açıkladı. Önder, bu doğrultuda yeni yatırım planlarını devreye soktuklarını belirtirken, istihdam hedefini de 1.500 kişiye yükselttiklerini kaydetti. Türkiye'de 1978 yılından beri distribütörler vasıtasıyla faaliyetini sürdüren Daikin, Temmuz 2011'de Airfel'i satın alarak iklimlendirme sektörünün iddialı oyuncuları arasına girdi. Japon devi, dünyanın 162 ülkesinde faaliyet gösteriyor.

Daikin Türkiye CEO'su Hasan Önder, düzenlediği motivasyon toplantısıyla çalışanlarıyla bir araya geldi. Toplantıda 2012 yılını değerlendiren Önder, yeni yıla ilişkin hedeflerini de açıkladı. Isıtma-soğutma sektörü açısından ekonomideki genel eğilime ve konut sektörüne bağlı olarak 'tutuk bir yıl' yaşandığını ifade eden Önder, "Sektörümüz 2011 yılındaki yüzde 15'lik büyümenin ardından 2012 yılını yüzde 6 civarında bir büyüme ile kapattı." dedi. Ancak 2013 yılının daha dinamik bir yıl olacağını belirten Hasan Önder, sektöre ilişkin büyüme öngörüsünü yüzde 10 olarak açıkladı. Bu noktada, iklimlendirme sektörünün Türkiye'deki potansiyeline de dikkat çeken Daikin Türkiye'nin CEO'su Önder, şunları söyledi:

"Dünyada 88 milyar doları soğutma, 32 milyar doları ısıtma olmak üzere sektörünün büyüklüğü 120 milyar doları bulmaktadır. Buna karşılık, Türkiye'de bu pazarın 1,2 milyar doları ısıtma olmak üzere 2,3 milyar dolar seviyesinde. Bize göre bu rakam içinde bulunduğumuz sektörün büyüme potansiyelini çok net ortaya koymaktadır." diye konuştu. Tüketici beklentileri, artan çevre bilinci ve yüksek teknoloji gibi faktörlerin etkisiyle sektörde önemli bir değişim yaşandığını da vurgulayan Önder, "Türkiye'yi üretim üssü yapmayı hedefleyen bir şirket olarak yeni yatırımlarla büyüme planları yaparken, ülkemizin cari açık, istihdam gibi sorunlarının çözümüne de destek olacağımıza inanıyoruz."

Şirketinin 2012 yılında sektöründeki genel eğilimden farklı olarak hızlı bir büyüme kaydettiğine dikkat çeken Hasan Önder, ısıtmada Airfel, soğutmada Daikin markası ile faaliyet gösterdikleri sektörde en geniş ürün gamını sunan şirket olurken, yüzde 52'lik büyüme oranıyla sektör ortalamasının üzerinde performans gösterdiklerini kaydetti. Önder, şöyle devam etti:

"Yüzde 68'lik bir büyüme ve 339 milyon TL ciro ile kapattığımız 2011 yılından sonra kendimize, 2012 yılı için hedefimizi 500 milyon TL ciro olarak belirlemiştik. Yılın sonunda ise yüzde 52 büyüme ile 518 milyon TL ciroya ulaştık. Temmuz 2011'de Daikin gibi bir dünya devinin çatısı altına girerken, 2015 yılı için kendimize 500 milyon Euro'luk bir ciro hedefi koymuş ve bunu kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu hedefimize adım adım ilerlerken, 2013 yılına ilişkin öngörülerimizi de daha yukarıya taşıdığımızı açıklamak isterim. Daikin Türkiye olarak 2013 yılında yüzde 25'lik bir büyüme oranı ile 640 milyon TL ciroya ulaşacağımızı planlıyoruz."

1.000 KİŞİLİK İSTİHDAM HEDEFİNİ 1.500'E ÇIKARDI

Hasan Önder, Daikin Türkiye'nin planlarının hızla hayata geçirmesi ve öngörülerin üzerinde bir büyüme kaydetmesinin, diğer hedeflerin de yükseltilmesine vesile olduğunu belirterek, "Daikin Türkiye Ailesi, 2011 yılında 420 kişi iken 2012 yılında 580 kişiye ulaştı. 2015 yılına ilişkin istihdam hedefimiz 1.000 kişiye ulaşmaktı. Böyle olunca hedefimizi büyüttük ve yeni hedefimizi 1.500 kişiye ulaşmak olarak koyduk. Daikin'in birleşme sürecinde lokal yöneticilere verdiği tam destek ile dengeli bir geçiş süreci izlenmesi, çalışanlarımızın Daikin kurum kültürü ve felsefesini benimseyerek, dünya vatandaşı olma bilinciyle performanslarını en üst düzeye taşıması başarıyı beraberinde getirdi. Buradan aldığımız güçle üretim ve satış adetlerimizi artırırken Türkiye'de Daikin markası ile split klima üretimine başladık ve yaklaşık 20 milyon dolarlık ek yatırım ile kapasite artımına gitme kararı aldık." şeklinde konuştu.

AVRUPA'YA KOMBİ VE RADYATÖR İHRACATINA BAŞLADI

İç pazarda olduğu gibi dış pazarlarda da büyümeyi hedeflediklerini açıklayan Önder, bu konuda da şu bilgileri verdi:

"2012 yılında Daikin'in yarattığı sinerji ve Avrupa'nın tüm normlarını karşılayan üretim kalitemiz ile Hendek'teki fabrikamızdan Avrupa pazarına kombi ve radyatör ihracatı yapmaya başladık. 2013 yılında da Daikin'in Almanya'daki şirketi Rotex kanalıyla toplam ihracatımızın yüzde 40'ını Almanya, İspanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine yapmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra önümüzdeki dönemde Türkiye’nin yakın coğrafyasında bulunan Doğu Avrupa, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki gelişmeleri takip ederek, fırsatları değerlendireceğiz. CIS ülkelerinin (Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Gürcistan, Özbekistan, Azerbaycan) ve Kuzey Irak pazar gelişimi ve satış faaliyetlerinin sorumluluğunun bize geçmiş olması da Daikin Türkiye için çok önemli bir gelişme, bunun sonuçlarını bu yıl almaya başlayacağız. Bu doğrultuda, halen 40 milyon Euro olan ihracatımızı 2015 yılı hedefimiz olan 135 milyon Euro’ ya çıkaracağız."

Türkiye'yi üretim ve Ar-Ge üssü yapma hedefine doğru adım adım yaklaştıklarını vurgulayan Hasan Önder, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye ekonomisinin geleceğine ilişkin duyduğumuz güven ve Daikin gibi uluslararası bir dünya devinin çatısı altında faaliyet göstermenin verdiği güç ile 2012 yılında olduğu gibi 2013 yılında da büyümeye odaklandık. Hem bireysel hem de merkezi sistemlere yönelik geniş bir ürün gamına sahip olan Daikin Türkiye, yeni modellerle genişleyen ürün gamı ile bundan sonraki süreçte de sektörünün en hızlı büyüyen şirketi olacaktır."

Editör: TE Bilisim