AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
2005 yılından bu yana gençlerin eğitim, istihdam ve girişimcilik için kendilerini geliştirmeleri için yola çıkan ‘Geleceğini Tasarla’ projesi, online ve yüz yüze görüşmelerle binlerce gence bilişim teknolojisinin sunduğu fırsatlar anlatıldı.

Cermodern’de yapılan ‘Geleceğini Tasarla’ projesine Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Departmanı Başkanı Emin Sadık Aydın, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhatra, Microsoft Ortadoğu ve Afrika Sosyal Sorumluluk Programları Müdürü Jeffrey Avina ve Habitat Kalkınma Yönetim Derneği Başkanı Sezai Hazır katıldı. Programda konuşan Sezai Hazır, 10 yıllık macerada on binlerce kişiyle temasa geçtiklerinin altını çizerek, “200 kişi olduğu söyleniyor ama bu bize raporlanmış olan kesim inanın ki Anadolu’yu dolaştığım zaman insanların kendi başlarına raporlamadan vermiş oldukları bir sürü eğitimlerle karşılaşıyorsunuz. Başladığımızda Türkiye’nin e dönüşümüne değişimi diye başladık. İlk başladığımızda toplumda bilgisayar okuryazarlığını nasıl geliştirebilir ve artırabilir diye yola çıktık, gelinen noktada 200 bin kişiden fazla kişiye eğitim verdik. Onun içinde uzmanlık eğitimleri çıktı, birçok genç arkadaş bugün kendi işlerini kurdu.” açıklamasında bulundu.

Bilgisayar okuryazarlığının kendi başına yeterli olmadığını ifade eden Hazır, “Sosyal medya okuryazarlığı başladı. İnternette güvenli internet konusunda yeni bir proje çıkardı. 26’ya yakın bilişim akademisi proje kapsamında açıldı. Bütün bu çalışmaları destekleme altında nasıl birleştirebilir diye düşündük, iki yıldır girişimcilik üzerine çalışıyoruz. Türkiye de istihdamı artırmanın yolu daha fazla girişimci çıkarmaktan geçer yoksa istihdam soyut bir kavram olarak kalır. Girişim sayısını artırmadığınız müddetçe insanların sadece kamuda ve bazı şirketlerde istihdam edilme şansı yoktur.” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin kendisine 2023 için bir vizyon ortaya koyduğuna işaret eden Hazır, "Bu vizyonda da 500 milyar dolarlık ihracat dünyanın en büyük 10 ekonomisi gireceğiz diye bir iddia ortaya koydu. Ama bunun gerçekleşebilmesi için de herhalde girişim istihdam be bilişim kavramları üzerinde daha fazla yoğunlaşmamız gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Anadolu’yu dolaştıkça sadece devlet kapısında iş arayan genç insanlar olmaktan ziyade kendi işini nasıl kurabilir konusunda da yeni bir yaklaşımın gelişmesinin kendisini sevindirdiğini belirten Hazır, şu örneği vererek konuşmasını tamamladı:

“Yaklaşık 24 üniversitede konferanslara gittiğimde üniversiteyi bitirince ne yapmayı planlıyorsun diye sorduğumda halen düşünmedim diyen yüzde 90’lık gençlik kesimi ile karşılaşıyorduk ama bugün gittiğimde birçok insan girişimcilik konusunda kendi işini kurma konusunda en azından bir vizyon yakaladığını da görmek güzel bir gelişme.”

Editör: TE Bilisim