Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları! Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları!
Merkez Bankası, İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun açıkladığı yüzde 7,55'lik yıllık enflasyon ile ilgili değerlendirmesini yayınladı. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyonun Şubat ayında 2,73 puan arttığını ve yüzde 13,70 seviyesine ulaştığını vurgulayan Merkez Bankası, bu gelişmede yıllık yüzde 16,16’lık artış gösteren işlenmemiş gıda grubu fiyatları belirleyici olduğunun altını çizdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri'ne ilişkin değerlendirmesini yayınladı. Değerlendirmede, mevsimsellikten arındırılmış verilerle işlenmemiş gıda fiyatlarının Ocak ayının ardından Şubat ayında da belirgin bir yükseliş gösterdiği ifade edildi. Kırmızı et fiyatlarındaki yukarı yönlü seyrin güçlenerek sürdüğü bu dönemde, sebze fiyatlarının da olumsuz hava koşullarının etkisi ile artış kaydettiği belirtilirken, "Şubat ayında işlenmiş gıda fiyatları yıllık enflasyonu yüzde 11,54’e gerilese de bu gruptaki aylık artış eğilimi grup geneline yayılarak sürmüştür. Başta katı-sıvı yağlar, çay ve konserve sebze ürünleri olmak üzere, ekmek ve tahıl dışı grupta yüksek oranlı aylık artışlar gözlenmiştir." denildi.

Değerlendirmenin 'özet' kısmında şu ifadeler kullanıldı:

"Şubat ayında tüketici fiyatları yüzde 0,71 oranında artmış, yıllık tüketici enflasyonu 0,31 puanlık yükselişle yüzde 7,55 olmuştur. Enflasyondaki yükseliş büyük ölçüde gıda fiyatlarından kaynaklanırken gıda dışı tüketici fiyatları yıllık enflasyonundaki düşüş eğilimi devam etmiştir. Bu dönemde geçen yıldaki yüksek bazın da etkisiyle temel mal grubu yıllık enflasyonunda belirgin bir iyileşme görülmüştür. Enflasyonun ana eğilimi hizmet grubunda yükselmeye devam ederken temel mallarda giyim grubu öncülüğünde hızla gerilemiştir. Bu doğrultuda, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşme sürmüştür."

Merkez Bankası'nın açıkladığı Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesinde yer alan tabloya göre Gıda ve Alkolsüz İçecekler Grubu'ndaki yıllık değişim oranları şöyle:

Artış *
TÜFE 7,55
Gıda ve Alkolsüz İçecekler 13,70
İşlenmemiş Gıda 16,16
Taze Meyve-Sebze 29,44
Diğer İşlenmemiş Gıda 8,92
İşlenmiş Gıda 11,54
Ekmek ve Tahıllar 11,60
Diğer İşlenmiş Gıda 11,48

(*) Şubat 2015 itibarıyla yıllık değişim, yüzde

Editör: TE Bilisim