Almanya’da Hans, Türkiye’de Niyazi’nin emeklilik mukayesesi! Almanya’da Hans, Türkiye’de Niyazi’nin emeklilik mukayesesi!
İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) düzenlenen toplantıda, KOBİ’lerin finansman kaynaklarına nasıl ulaşabileceği anlatıldı. Toplantıda konuşan İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, girişimcilik için fırsatları yakalayıp risk almak ve yenilikleri düşünmek gerektiğini söyledi. Demirtaş, “Bu iş için de dinamizm şart. Herkesin bir fikri olabileceği gibi herkes girişimci de olabilir ama bunun için fikirlere kaynak gerekiyor. Bunun nereden ve nasıl bulunacağı da ayrı bir konu. Bugün bu soruların cevabını bulmak için buradayız.” diye konuştu.

Önümüzdeki üç yıl içinde her 100 kişiden 30’unun girişimcilik fikri olacağının ama bunlardan sadece 10’unun fikrini hayata geçirebileceğinin öngörüldüğünü aktaran Demirtaş, şöyle devam etti: “Bu fikirler için de destek gerekiyor. İZTO olarak biz kendimizi görevli kabul edip bu sene binamızda, ‘Meslekleri Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü’ bünyesinde Girişimcilik Şefliği kurduk. Amacımız girişimci ve yenilikçi sayısını arttırmak. Gençlerimizin, fikirlerini hayata geçirmesini istiyoruz.”

TÜRKİYE'DE İLK OLACAK

Demirtaş, girişimcilerin destekler kapsamında teknoparklardan da destek alabileceklerini vurgulayarak, “İzmir Ticaret Odası, İTOB Organize Sanayi Bölgesi içinde Bilimpark’ı kurduk ve bir ay içinde burası hayata geçecek. Ayrıca Türkiye’de ilk kez teknoparkın içine, üretilen bilginin üretime dönüştürülmesi için üretim bölgesi kuruyoruz. Bunların yanında, fikri olan girişimcilerimiz de bana internet sayfamızdan ulaşıp mail atabilir. Biz de bu sayede elimizden geldiğinde sizlerin fikirlerinin hayata geçmesine yardımcı oluruz.” şeklinde konuştu.

‘FİKRE DE EĞİTİME DE DESTEK VAR’

KOSGEB Güney Hizmet Müdürü Mustafa Çanakçı ise toplam işletme sayısının yüzde 99,89’unu KOBİ’lerin oluşturduğunu, toplam istihdamın da yüzde 76’sının KOBİ’ler tarafından sağlandığını belirtti. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 95’inde 10 kişiden az personel çalıştırıldığını aktaran Çanakçı, “Girişimcilere yönelik, yedi başlık altında destek veriyoruz. Genel destek programımızda, yeni kurulan KOBİ’ler fuarlara katılmaktan stant kurmaya kadar 10 bin ile 30 bin TL arasında 13 farklı kalemde destekler alabilir. Ayrıca fikri olan girişimcilere verdiğimiz eğitimler sonucunda 30 bin lira hibe, 70 bin lira da faizsiz kredi desteğimiz bulunuyor. Personel istihdamı, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinize de destekler sağlıyoruz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim