Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Mersin'in Bozyazı ve Anamur ilçelerinde yetişen ‘gölevez’ bitkisinin cipsi yapıldı. Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında deneme üretimleri yapılan ‘gölevez’ cipsinin tutulması halinde bölge çiftçisi için büyük bir gelir kaynağı olması bekleniyor.

Mersin Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda Gıda Yüksek Mühendisi olarak çalışan Mevlüt Şen, geçen yıl Antalya'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gıda program değerlendirme toplantısında sunduğu gölevezden cips yapma projesi, araştırmacılar tarafından gelmiş geçmiş en orijinal proje olarak kabul edildi. Bunun üzerine cipsi üretme kararı alan Şen, projesine 6 bin TL de destek alarak Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir patates cips fabrikasında deneme üretimine başladı. Laboratuvar analizleri için getirilen numunelere bakan gıda mühendisleri, gölevez cipslerinin patates cipsinden farkının olmadığını söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulunun Mevlüt Şen, gölevez bitkisinin sadece Bozyazı ve Anamur’da yetiştirilip tüketildiğini ifade etti. Şen, "Diğer kesimler bunu tanımıyor. Dönümden 7 ton ürün alınıyor. Kilosu toptan 1 TL'ye satılıyor. Yani dönüme 7 bin TL gelir elde ediliyor." dedi.

Gölevez'in ABD'de ve Güney Asya'da yaygın olarak yetiştirildiğine dikkat çeken Şen, oralarda da cipsinin patatesle birlikte fabrikalarda yapıldığını kaydetti. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir kanser araştırma dergisinde yayınlanan makalede gölevez bitkisinin kalın bağırsak kanserini önlediğinin aktarıldığını ifade eden Şen, "Gıda katkı maddelerinin bir kısmı ve tarım ilaçlarının kalıntıları bağırsak kanseri yapıyor. Gölevezde besin lif oranı yüksek olduğundan dolayı bu kansorejen maddeleri vücut dışına atarak bağırsak kanserini önlüyor." diye konuştu.

Kendisinin de gölevezle ilgili 1996 yılından bu yana çalışmaları olduğunu vurgulayan Şen şöyle devam etti: "1996-1999 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde bu bitki üzerine yüksek lisans tezimi hazırladım. Bitkinin püresini ve parmak kızartmasını yaptım. Taze yumruda ve işlenmiş ürünlerde analizlerine baktım. Bu yıl da Antalya'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gıda program değerlendirme toplantılarında cips projesini sundum. Orada profesörler, araştırmacılar tarafından gelmiş geçmiş en orijinal proje olarak kabul edildi. Bakanlık tarafından 6 bin TL teşvik perimi aldık. Bunun sonunda ise Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir patates cips fabrikası ile ortak proje hazırladık. Onlar deneme üretimlerini yapıyor. Yılbaşından bu yana Anamur ve Bozyazı’dan numuneler getiriyoruz ve analizlerini yapıyoruz."

Gölevez bilinmediği için çiftçinin üretim yapmak istemediğinden yakınan Şen, "Yaygınlaştırabilmek için bunu hazır gıda olarak sunmamız gerekiyordu. Araştırdık en uygunu gölevez cipsi. Tadı çok güzel, yaygınlaştırılabilir. Organize Sanayi'deki patates cips fabrikası zaten sözleşmeli üretim yaptırıyor. Patatesler için alım garantisi veriyor, fiyat belirliyor. Sonuçta Ar-Ge çalışması bitince sözleşmeli yetiştiricilik yaptırarak seri üretime geçecekler." şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim