Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Rusya’nın dev enerji şirketi Gazprom, Avrupa’ya güneyden doğrudan ulaşım sağlayacak Güney Akım doğalgaz boru hattı projesinde maliyetlerin iki katına kadar artabileceğini açıkladı.

Gazprom’dan yapılan açıklamaya göre, ülkenin orta ve güney bölgesinde Güney Akım’a kadar uzanacak boru hatlarının modernizasyonu için ek 510 milyar ruble (16,9 milyar dolar) 2010-2017 yılları arasında yatırım yapılacak.

Güney Akım doğalgaz boru hattı için, Belarus ve Ukrayna’yı by-pass edecek Karadeniz altından geçecek boru hattı ve Avrupa ulaşım hatları dahil toplam maliyet 29 milyar Euro’ya (39 milyar dolar) çıkmış oldu. Rusya’nın dev enerji şirketi Gazprom Güney Akım’ın maliyetini başlangıçta 16 milyar Euro olarak öngörmüştü.

Gazprom’dan Cihan Haber Ajansı’na konu ile ilgili yapılan açıklamada mevcut artış rakamlarının ekonomik açıdan anlaşılabilir artış olduğu belirtildi. Gazprom, “Maliyet artışı Güney Koridoru’nun dağlık arazi üzerinde inşa edilecek olmasından kaynaklanıyor. Bu koşullar inşaat maliyetleri ve çevrenin korunması yönündeki giderleri artırıyor.” denildi.

Güney koridorunda yapılacak iyileştirmenin Güney Akım’da doğalgaz tedarikinin yanı sıra, ülkenin orta ve güney kesimlerine ek doğalgaz arzı sağlama imkanın olduğu ve doğalgaza erişimin de artacağı kaydedildi. Açıklamada, “Bu çerçevede 2010-2017 yılları arasında Güney Koridor doğalgaz boru hattı için 509,5 milyar ruble yatırım planlandı. Ülkenin orta ve güney bölgelerine sağlanacak ek doğalgaz arzı sanayinin gelişimine de katkı sağlayacak.” denildi.

Türkiye’nin Karadeniz ekonomik sahasından Güney Akım’ın geçişine izin vermesinin ardından aktif hale gelen projede ilk kaynak Anapa’da Ocak ayında yapılmış, törene Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katılmıştı.

Rusya ve Ukrayna arasında ‘al ya da öde’ formülasyonundan kaynaklanan 7 milyar dolarlık fatura ise krize dönüşmüş durumda. Ukrayna 2012’de sözleşmek miktarı 42 milyar metreküp yerine, 32,9 milyar metreküp doğalgaz alımı gerçekleştirdi. 2009’da halen hapiste bulunan eski başbakan Yulia Timoşenko döneminde imzalanan anlaşmaya göre Kiev’in almadığı gazın parasını ödemesi gerekiyor. Kiev Gazprom’un ek 7 milyar dolarlık fatura gönderdiğini kabul ederken, sorunu uluslar arası mahkemelere taşımaya hazırlanıyor.

Editör: TE Bilisim