AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
Türkmenistan ile Güney Kore arasında 5,7 milyar dolarlık dev anlaşmalar imzalandı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un Güney Kore ziyareti kapsamında imzalanan anlaşmalar çerçevesinde; çelik fabrikası, otomobil yakıtı üretim tesisi ve doğalgazdan sıvı yakıt üretim tesisi inşa edilecek. Bu anlaşmaların toplam değeri 5,7 milyar doları bulması bekleniyor. Güney Kore'nin dev şirketleri LG İnternational, Hyundai Engineering ve Daewoo International bu projelerde yer alacak.
Daewoo International ile Türkmenistan Sanayi Bakanlığı arasında imzalanan metalürji sektöründe işbirliği anlaşması kapsamında 1 milyar dolar değerinde çelik fabrikasının kurulması öngörülüyor. Şirketin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Berdimuhamedov'un Güney Kore ziyaretinde çelik fabrikasının yapımına ilişkin taraflar arasında mutabakat imzalandığı kaydedildi. Ayrıca bu projede, POSCO Engineering & Construction firması da yer alarak, inşaat çalışmalarının önemli bir kısmını yapacak.
Hyundai ile LG ise Türkmengaz şirketi ile doğalgazdan sıvı yakıt üretim tesisi (GTL) inşası konusunda mutabık kaldı. Bu fabrikanın değerinin 3,8 milyar dolar olacağı kaydedildi. Ayrıca, bu iki firma Türkmenbaşı petrol rafinerisinin bünyesinde dizel yakıtını temizleyen bir üretim tesisi yapacak. bu projesinin tutarı 940 milyon doları bulacak.
Dünyanın 4.'nci büyük doğalgaz ülkesi olan Türkmenistan, son yıllarda özellikle Uzakdoğu ülkelerinin büyük ilgisini çekiyor. Çin ve Japonya'dan sonra Güney Kore'de bu ülkede dev projelerde yer almaya başladı. LG ile Hyundai firmaları, Türkmenistan'da daha önce dünyanın en büyük 2.doğalgaz sahası konumundaki Galkınış sahasında 1,6 milyar dolar değerinde doğalgaz arıtma tesisi inşa etmişti. Geçen sene, Hazar'ın kıyısındaki Kıyanlı ilçesinde 3,3 milyar dolarlık polietilen ve polipropilen üretim tesisinin temelini atmıştı.

Editör: TE Bilisim