Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Hacettepe Üniversitesi Teknoketi bilişim sektörünün kalbinin attığı ABD'nin San Francisco kentindeki Silikon Vadisi'nde ofis açıyor. Hacettepe teknokentte bulunan 126 şirketin tanıtımını yapmak için önemli bir çalışma yaptıklarını belirten Hacettepe Üniversitesi Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Tuncay Delibaşı, “Bu 126 şirketin yaptığı tüm çalışmaları ve bilgilerini içeren bir İngilizce-Türkçe katalog hazırladık. San Francisco’da Silikon Vadisi’nde ilk ofisimizi açıyoruz. Ofis yerini bulduk. Orada bir kişiyi istihdam ettik. Bu görevlimiz 126 şirketimizi ve ürettikleri ürünleri aktif olarak orada tanıtacak.” dedi. Delibaşı, Silikon Vadisi’nin ardından Dubai ve Bükü’de de ofis açacaklarını söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Tuncay Delibaşı, Teknokentte yaptıkları projeleri ve yürütecekleri yeni çalışmaları Cihan Haber Ajansı'na anlattı. Ülkemizdeki teknokentlerin teknoloji üretmediklerini, teknokentlerdeki firmalardan kira topladıklarını belirten Delibaşı, “Biz bunun böyle olmaması gerektiğini düşünerek yeni bir çalışma yaptık. Yeni yönetim olarak dünyadaki teknokentler nasıl oluyorsa oraya doğru merkezimizi götürmek için çaba sarf ediyoruz. Bu kapsamda Güney Kore başta olmak üzere dünyanın önemli teknokentlerini tek tek inceledik.” diye konuştu. İncelemelerinin ardından Hacettepe Teknokent ana şirketinin özellikle geleceği olan teknolojik ve ürüne dönecek konularda bazı şirketlerle ortaklık yaptıklarını anlatan Delibaş, şöyle devam etti:

“Rutin faaliyetlerin yanında bazı şirketlere ortak olduk. Elektrikli otomobille ilgili çalışıyoruz. Nükleer enerji ile ilgili prototip bir santral geliştiriyoruz. Sosyal alanlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile anlaşarak Türkiye’nin web sitesi http://www.goturkey.com/ geliştirilmesini üstlendik. Kimya alanında özel boyalar üretiyoruz. 3 özel boyamız var. Bunların içinde sadece Aselsan’a satıyoruz. Boyamız infrared dalgaları emiyor böylece uçağın daha görünmez hala gelmesini sağlıyor. Çelik yeleğimiz, roket tabası gibi ortak olduğumuz şirketlerin ürettiği diğer ürünler.”

DUBAİ VE BAKÜ’DE OFİS AÇACAĞIZ

Teknoket olarak 4 Ar-Ge binasında 126 kiracı şirketleri bulunduğunu kaydeden Tuncay Delibaşı, kiracı olmak isteyen 30 şirketin sırada beklediğini belirterek, bu nedenle çalışma alanını genişleteceklerini ve 20 bin metrekarelik yeni bir ofis binası planladıklarını söyledi. İçinde 100'e yakın ofisi barındıracak binanın planlarının çizildiğni ve sene sonuna kadar açmayı hedeflediklerini de aktardı.

Teknoloji üreten merkezler olmak için çabaladıklarını bu kapsamda 126 şirketin tanıtımını yapmak için önemli bir çalışma başlattıklarını anlatan Delibaş, şunları söyledi:

“Bu 126 şirketin yaptığı çalışmaları ve bilgilerini içeren Türkçe ve İngilizce bir katalog hazırladık. Yurtdışında ofis açmaya karar verdik. ABD San Francisco’da Silikon Vadisi’nde ilk ofisimizi açıyoruz. Ofis yerini bulduk. Orada bir kişiyi istihdam ettik. Orada 126 şirketimizi ve ürettikleri ürünleri aktif olarak tanıtacak. Ayrıca Dubai ve Bakü’de ofisler açacağız.”

SAĞLIK ŞİRKETLERİ İÇİN SIHHIYİ’DE AYRI BİR TEKNOKENT AÇACAĞIZ

Hacettepe Teknokent’te sağlıkla ilgili 20’ye yakın firmanın bulunduğunu ifade eden Delibaşı, “Bu şirketler için üniversitemizin Sıhhiye kampüsü için ayrı bir yer açmayı planlıyoruz. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gerekli başvurumuzu yaptık. İzni alır almaz sağlık firmalarını Sıhhiye’de açacağımız teknokente taşıyacağız. Hacettepe teknokentte sağlık sektörü ile ilgili 20’ye yakın firma bulunuyor. Böylece ayrı bir sağlık teknokenti oluşturuyoruz. Sıhhiye kampüsümüzün içinde olacak.” bilgisini de verdi.

Editör: TE Bilisim