Türkiye’de enflasyon nasıl yenilir Türkiye’de enflasyon nasıl yenilir
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’de hangi üniversitenin daha yenilikçi ve girişimci olduğunu, üniversite tercihlerinden önce ilan edeceklerini söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) tarafından Bolu Abant’ta bir otelde düzenlenen 'Girişimcilik Konseyi Stratejisi' toplantısına katıldı. Toplantıya Bakan Ergün’ün yanı sıra Bolu Valisi İbrahim Özçimen, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Semercioğlu, KODGEB Başkanı Mustafa Kaplan, iş adamları ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler katıldı.

Toplantının sabahki bölümü, KOSGEB desteği ile kendi işini kurup başarılı olan girişimcilerin videolarının gösterimi ile başladı, program daha sonra tanıtım filmiyle devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, birçok üniversitede girişimcilik konseyi oluşturulduğunu belirterek, mezun olan öğrencilere iş imkanları sunduklarını belirtti. Kaplan çalıştayın girişimcilik açısından önemli olduğunu kaydetti.

Rıfat Hisarcıklıoğlu da toplantının önemini dikkat çekerek, “Türkiye’nin yol haritasını çizeceğimiz bir toplantıdayız." ifadesini kullandı. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “TÜBİTAK’ın bütçesinin artırılması ve üniversitelerde üretilen bilgilerin sanayi ürününe çevrilmesi noktasında Bilim ve Sanayi Bakanlığı’nın katkısı çok büyük.”

        "ÖĞRENCİLER, ÜNİVERSİTELERİ TERCİH ETMEDEN ÖNCE AÇIKLAYACAĞIZ"

Sanayi Bakanı Nihat Ergün ise stratejik planların, ilgili tarafların orta ve uzun vadeli ulusal hedefleri görerek kendi faaliyetlerini planlamalarını ve farklı eylemler arasında eşgüdümü sağladığını söyledi. Bu planlar, için “Bugün toprağa ektiğimiz tohumlar gibidir ve önümüzdeki dönemde bu tohumlardan çok büyük bir mahsul toplayacağımıza inanıyorum” diyen Ergün sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bakanlık olarak girişimciliği yaygınlaştırmak amaçlı çalışmalarımızın merkezinde KOSGEB duruyor. Girişimciliği bir bilgi ve eğitim işi olarak görüyoruz. Girişimcilik için sermayeden daha çok nasıl ve ne yapılacağı paradan daha önemli. Üniversiteleri sıralamaya tabi tutup yarış başlattık. Hangi üniversite daha girişimci bunları belirledik. Şimdi bu sene 2012 yılında üniversitelerde yarış başlattık. Türkiye'de hangi üniversite daha yenilikçi ve girişimci olduğunu tespit etmeye çalıştık. Bunu 2013 yılında, üniversite tercihlerinden önce ilan edeceğiz. Öğrenciler, üniversiteleri tercih etmeden önce açıklayacağız. Öğrenciler bu konuda tabloyu görsünler. Girişimcilik konusunda hangi üniversite daha girişimci onu görsünler."

2010 yılından bu yana KOSGEB'in girişimcilik eğitimlerinden yararlananların sayısı 115 bini geçtiğini açıklayan Bakan Ergün, "Son 2 yılda Türkiye'de girişimcilik konusunda ivme kazandık. 115 bin kişi arasında gazi, kadın, engelli vatandaşlarımız var. İş fikri beğenilenler arasından 30 bin TL hibe ve 100 TL'ye kadar faizsiz kredi veriyoruz. 5 bin kişinin girişimcilik desteğinden yararlanarak işini kurmasını istiyoruz. Hedefimiz bu. 2012 yılında bu hedefe ulaştık. Yaklaşık 5 bin kişi destek alarak işini kurdu. 2013'ten itibaren 5 bin kişiye bu desteği vermeye devam edeceğiz. Bu desteği alan 6 bin iş kuranın yüzde 43'ü kadın girişimci. Kadınların girişimcilik konusunda başka bir performans gösterdiklerini görüyoruz. Bu da bizi çok sevindiriyor.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim