Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Dicle Elektrik dağıtım bölgesinde yer alan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta havaların soğumasıyla birlikte ısınmada kullanılan elektrik tüketimi yüzde 93 oranında arttı. Tüketim artışının başlıca nedeninin elektrikli sobalar olduğu belirtiliyor. Yetkililer, yoğun kullanım nedeniyle elektrik dağıtım altyapısının kaldırmadığını, sistemin arıza verdiğini ve bu nedenle de arıza sayısında büyük artış yaşandığını kaydediyor.

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin elektrik dağıtım hizmeti verdiği 6 ildeki elektrik tüketimi, havaların soğumaya başlaması ile rekor düzeyde arttı. Vatandaşın ısınmada yoğun olarak elektrik kullanması sonucu tüketim yüzde 100’e ulaşan oranda artış gösterdi. Bu durumun en önemli nedeni Türkiye’nin diğer bölgelerinden çok farklı olarak bölgede elektriğin ısınma amaçlı kullanılması.
Dağıtım bölgesindeki illerde toplam elektrik tüketimi Ekim ayında günlük 27 bin MWH düzeylerine kadar düşmüştü. Ancak, havaların soğumaya başladığı Kasım ayında tüketim yeniden yükselmeye başladı. Öyle ki Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’taki elektrik tüketimi, günlük bazda yüzde 100’e yakın oranında arttı. Ekim aylarında bölge genelinde günlük elektrik tüketimi 27 bin MWH düzeylerine kadar düşerken, bu rakam Kasım ayında 54 bin MWH rakamlarına ulaştı.

GEÇEN YILIN İSRAF REKORU KIRILDI

Bu arada, Dicle EDAŞ verilerine göre, elektrik dağıtım bölgesi genelinde bu yılın Kasım ayında, 2013 yılının Kasım ayına göre yaklaşık 130 bin MWH, 2012 yılının Kasım ayına göre de yaklaşık 173 bin MWH daha fazla elektrik kullanıldı. Böylece 2014 Kasım ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre elektrik tüketiminde yüzde 12.7’lik, 2012 yılının aynı dönemine göre de yüzde 17.7’lik bir artış gerçekleşmiş oldu.

Aynı verilere göre, 2014 yılında Dicle Elektrik dağıtım bölgesindeki 6 ilde 1 Ocak 2014 - 25 Kasım 2014 tarihleri arasında, bir önceki yıla göre 387 bin MW’lık artış ile 17 milyon MWH elektrik enerjisi tüketildi. Bu da, 2014 yılının ilk 11 ayında, 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 2.3 oranında daha fazla elektrik enerjisi tüketildiği anlamına geliyor.
ELEKTRİK ISINMA ARACI DEĞİL, ODUN KÖMÜR TERCİH EDİLMELİ

Havaların soğumasına paralel olarak Dicle Elektrik dağıtım bölgesindeki elektrik tüketimindeki artışa dikkat çekilirken, israf düzeyinde kullanılan elektriğin şebekelere ve
trafolara ciddi zararlar verdiği uyarısında bulunuldu. DEDAŞ yetkilileri, dağıtım bölgesindeki halkın, elektriği ısınma aracı olarak görmekten vaz geçerek, odun, kömür ve doğal gaz gibi kaynaklarla ısınmasının daha doğru olacağına dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim