Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas, ülkesi ile Türkiye arasındaki ilişkileri artırmak istediklerini belirtti. Bursa Valisi Şahabettin Harput'u Çarşamba Valilik makamında ziyaret eden Thomas, “Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile bir görüşme içerisindeyiz. Türkiye'den ülkemize yatırım yapılması, ortaklık kurulması, işadamı getirilmesi konularında mutabakata vardık.” dedi.

Türkiye ile Hindistan arasında tarihi ilişkilerin bulunduğuna değinen Büyükelçi Thomas, özellikle 1. Dünya Harbi ve Türkiye'nin bağımsızlığını kazanmasından sonra bu ilişkilerin daha da güçlendiğini vurgulayarak, “Hindistan'da yaklaşık 138 milyon Müslüman yaşıyor. Bu Müslüman nüfus Türkiye’deki Müslüman nüfustan çok daha fazla. Değişik inançlara, değişik kültür ve dini inançlara açık bir ülkeyiz. Her şeye açığız. Bursa çok ilginç bir şehir, Bursa ile Hindistan arasında özellikle ipek konusunda çok ciddi benzerlikler var.” diye konuştu.

Bursa’nın otomotiv konusunda çok önde giden bir şehir olduğuna değinen Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas, şunları söyledi: “Bizde de bu alanda son dönemlerde gelişmeler var. Son zamanlarda TUSKON ile bir görüşmeler yaptık. Türkiye'den ülkemize yatırım yapılması, ortaklık kurulması, iş adamı getirilmesi konularında mutabakata vardık ve en geç Mayıs ayının ilk haftasında bu insanları getirecekler. TUSKON’un getireceği işadamları da ilk olarak tekstil ve otomotiv konularında da görüşmek istiyoruz. Ama eğer başka alanlar da varsa ortaklık kurabileceğimiz görüşmelere de açığız.”

“7 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİNİ ARTIRMAK İSTİYORUZ”

Vali Şahabettin Harput da Hindistan’ın 1 milyar 200 milyonluk nüfusu ile değişik zenginlikleri ile potansiyeli yüksek bir ülke olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Bizim de tarihten bu yana bu ülke ile sürekli sıcak ilişkilerimiz oldu. Hindistan’da 138 milyon Müslüman yaşıyor. Böylesine büyük bir ülkenin büyükelçisi ile bir araya gelmekten mutluluk duyuyorum. Türkiye ile olduğu kadar Bursa’nın da Hindistan ile ciddi ekonomik ilişkilerimiz var. Bu tür ziyaretlerle de bunlar her alanda daha yukarılara taşınması hedefleniyor."

Türkiye ile Hindistan arasında yaklaşık 7 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olduğunu belirten Vali Harput, Bursa’nın ihracatının da yaklaşık 300 milyon dolar civarında olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından valilik hatıra defterini imzalayan Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas’a Vali Şahabettin Harput tarafından İznik çinisi hediye edildi. Büyükelçi Thomas da Vali Harput’a Hindistan çinisi ve kitap hediye etti.

Editör: TE Bilisim