Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları! Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları!
İhracatçı, bu sene 150 bin eleman istihdam etmeyi planlıyor. Ortalama 8 yeni eleman vaat eden sektör, dış yatırımlarını da artırmayı temel alıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2012 Ekim-Aralık aylarını içeren İhracatçı Eğilim Anketi’nin bulgularını basın toplantısı ile açıkladı. İhracatçının üretim, yatırım, istihdam ve kur yorumlarına yer verilen ankete toplam 5005 firma katıldı. Anketin tekstil ve demirçelik sektöründen büyük ilgi gördüğüne işaret eden Mehmet Büyükekşi’nin aktardığı verilere göre firmaların büyük bölümü girdi maliyetlerinin katlandığından şikâyetçi. Bu firmaların oranı yüzde 61’e denk gelirken, İhracatları ile üretimlerinin arttığını beyan edenlerin oranı ise yüzde 45,5 ve yüzde 39,2 olarak sıralanıyor.

Firmaların yüzde 47,5’i de genel kar ve ihracat karlarının daraldığından yakınıyor.

2013 Ocak-Mart dönem için temkinli olan firmaların yüzde 50,4’ü girdi maliyetlerinin tavan yapacağına temas ediyor. Buna mukabil yüzde 35,3’ü üretimlerinin, yüzde 38,6’sı dış satımlarının artacağını dillendiriyor.

2012 Ekim-Aralık aylarında yeni bölgelere girdiğini bildiren ihracatçıların oranı yüzde 34. Faal oldukları bölgelerde yeni müşterilerden talep aldıklarını duyuranların oranı ise yüzde 62’yi buluyor. Müşteri yitirdiğinden dert yananlar da yüzde 32,7’ye tekabül ediyor.

Ankette bu senenin birinci çeyreğinde ilk defa girilecek ülkeler Rusya (yüzde 16,4), ABD (yüzde 10,3), Çin (yüzde 10,1), Irak (yüzde 9,3) ve Almanya (yüzde 8,3) olarak sıralanıyor.

İhracatçılar, geçen senenin son aylarında gelirlerinin yüzde 60,7’sini dış satımdan elde ettiğini belirtiyor. Gelirlerinde iç satımlarının ön planda olduğunu vurgulayan sektörler ağaç-orman ürünleri ile kimveyi maddelerden oluşuyor.



Rekabetçi fiyat sunamama (yüzde 58,8) ve hedef ülkenin ekonomik şartları (yüzde 51,3) ihracatçının en çok şikâyet ettiği konular.

Rekabetçi fiyat sunamamanın Türkiye için büyük bir sorun olduğundan söz eden Mehmet Büyükekşi, “Kur savaşları devam ediyor. Türkiye, bu konuda pr aktif davranmalı, ihracatçının elini zayıflatmamalı.” dedi.

Büyükekşi, Merkez Bankası’nı kredi büyüme oranlarında ihracatçıya ayrıcalık yapmaya davet ederek, “Şu an yüzde 15 olan bu oranın dışında tutulmalıyız. Bu, yeni yatırımlar yapmamız, yeni kaynaklar temin etmemiz için önemli. Yine kurumun karşılık oranlarında ve kimi ihracat kredilerinde indirim uygulaması önemli.” ifadelerini kullandı.



İHRACATÇININ FİNANSMAN TALEBİ ARTIYOR

İhracatçının dış finansman talebi giderek artıyor. 2010’da yüzde 30 olan talebin, 2011’de yüzde 36,6’ya, 2012’de yüzde 40’a dayandığı görülüyor. İhracatçı Eğilim Anketi’ne katılan firmaların yüzde 81,4’ü dış finansmanlarını özel bankalardan karşılıyor. Ardından yüzde 56,8 ile Eximbank geliyor. Firmaların yüzde 44,2’si 2013 Ocak-Mart aylarında dış finansman talepleri olacağını taahhüt ediyor.

Ankette yer alan saptamalara göre 2012 Ekim-Aralık aylarında sektörde ortalama eleman adedi 166. TİM’in istihdam ile ilgili sorularını cevaplayan ihracatçılardan yüzde 29,9’u beyaz yakalı yüzde 32,1’i de mavi yakalı eleman almayı vaat ediyor. Duruma bağlı olarak firmalar, bu sene ortalama 8 yeni elemanı bünyelerine katacaklarını müjdeliyor. Böylece toplam 150 bin bireyin istihdama dahil olması hedefleniyor.
Bunun yanında yatırımda ihtiyatlı ama olumlu bir görünüm söz konusu. İhracatçıların yüzde 44,2’si 2012 Ekim-Aralık aylarında ülke içinde yatırım yapmadıklarını itiraf ediyor. Anılan dönemde ülke dışında yatırım yapma eğilimi yüzde 77,6’ya varıyor. İç ve dış yatırımlarda modernizasyon ve kapasite artırımı ilk sıralarda yer alıyor.

Öte yandan sektörün en önemli sorunları enerji maliyetleri (yüzde 63,8) ve kur olarak yorumlanıyor. Hammadde ve ara mal fiyatları (yüzde 48,9), finansman maliyetleri (yüzde 45) gibi problemler halen devam ediyor.


İhracatçıların önemli bir bölümünün 2013’e umut bağladığına değinen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, sektörde dünyanın ve Avrupa ekonomilerinin görünümünün durağan olacağını ekledi.

Gazetecilerin büyüme oranları ile ilgili sorularına Mehmet Büyükekşi, “Kimilerinin dediği gibi tek kanatla uçmayacağız. Ocak ayında ihracatımız arttı. Şubat ayı da aynı olacak. Avrupa Birliği ülkelerine satımlarımız da arttı. Bu trend devam edecektir. Merkez Bankası Ocak ayında kredi büyümelerinde frene dokundu. İhracat buna göre konum aldı. Biz, Türkiye için konulan yüzde 4 büyüme hedefine çok sıcak bakmıyoruz. Türkiye’nin makro bir hedefi var, 2023 için. Bunun için belli oranda büyümeli. karşılığını verdi.



İHRACATÇININ BÜYÜME TAHMİNİ YÜZDE 6,29


İhracatçıların 2013 Ocak-Mart öngörüleri şöyle:


Birim Ocak-Mart Sene Sonu

Dolar/TL 1,79 1,84
Euro/TL 2,35 2,41
Euro/Dolar 1,33 1,32
Enflasyon - 7,37
Faiz - 6,24
Büyüme 4,13 6,29
Faiz İdeal Seviyesi 5,47
Dolar/TL İdeal Seviyesi 1,85
Euro/TL İdeal Seviyesi 2,39


Editör: TE Bilisim