AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2014'ün son çeyreğinde ihracatçıların en çok girdi maliyetlerindeki artışı dile getirdiklerini söyledi. İhracatçıların yüzde 59'unun bu durumdan rahatsız olduğunu, bunu sırasıyla ham madde birim ithalat fiyatının ve enerji girdi maliyetinin izlediğini bildirdi.

TİM tarafından yapılan '2014 yılı dördüncü çeyreğine ilişkin gerçekleşmeleri ve 2015 yılı birinci çeyreğe yönelik beklentileri' kapsayan İhracatçı Eğilim Anketi açıklandı. Dış Ticaret Kompleksi'nde yapılan basın toplantısında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "2014’ün son çeyreğinde en çok öne çıkan; ihracatçılar girdi maliyetlerindeki artışı en çok dile getirmişler yüzde 59 ile. Özellikle ithal girdi fiyatlarında artış olduğunu ayrıca da ikinci olarak yüzde 48 ile enerji girdi maliyetlerindeki artışı ihracatçılar öne çıkarmış. Yine bir önceki dönemde yapılan ankete baktığımızda enerji girdi maliyetlerinde firmaların şikayet oranında yüzde 9’luk bir gerileme söz konusu. Diğer taraftan ihracatçı firmaların 39,2’i üretim ve ihracatlarının arttığını belirtiyor." şeklinde konuştu.

İhracatçıların 2015’in ilk çeyreğindeki beklentilerine değinen Büyükekşi, "Özellikle hammadde ithal girdi fiyatlarında ve enerji girdi maliyetlerinde artış bekleyenlerin oranında bir gerileme var. Enerji girdi fiyatlarında düşüş bekleyenlerin oranı 15 puan artmasıyla belirgin bir düşüş beklentisi var. Bir önceki döneme göre 15 puan gerileme var. İhracatçı firmaların yüzde 74’lük bölümü de üretim ve ihracatlarının geçen yıl aynı dönemine göre artacağını yada aynı kalacağını söylüyorlar." dedi.

2014'ün 4. çeyreğinde ihracattaki yeni pazarlara da değinen Büyükekşi, neredeyse her 2 ihraçatcıdan birinin yeni pazarlara mal sattığını belirtti. TİM Başkanı, "2015’in ilk çeyreğinde girilmesi planlanan ülkelere baktığımızda önceki döneme göre oranı biraz gerilemiş olsa bile Rusya’da birinciyiz. ABD 13,8 ile ikinci, daha sonra onu Almanya, Brezilya Çin ve İngiltere takip ediyor. Aslında bu ülkeler hep daha çok yüksek hacimli ve büyük pazarlar. O yüzden bu ülkelere ihracatçı firmalarımızın yönelmesini olumlu buluyoruz." şeklinde konuştu.

2014’ün 4. çeyreğinde ihracatta ve pazarlamada öncelikli sorunlara dair bilgi veren Büyükekşi, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yüzde 51,6 ile rekabetçi fiyat sunamamak, hemen hemen aynı oranda yüzde 51,2 ile hedef ülkedeki ekonomik koşullar ve o ülkedeki sıkıntılar. Ve tabi ki pazarlama sorunları ön plana çıkıyor. Yine hedef ülkedeki siyasi ve bürokratik engeller de yüzde 37,8 ile üçüncü sırada. Bu da bize şunu gösteriyor. Neredeyse birinci rekabetçi fiyat sunamama yanındaki ikinci ve üçüncü hedef ülkedeki ekonomik koşullar siyasi veya bürokratik engellerden dolayı ihracatçının sıkıntısı. İhracatçının öncelikli sorunları da yüzde 49,8 ile döviz kurları, yüzde 49,4 ile de enerji maliyetleri önceliğini koruyor. Daha sonra onu sırasıyla ham madde ve aramal fiyatları yüzde 38, lojistik maliyetleri yüzde 36, istihdam maliyetleri yüzde 31 ile bu sorunları takip ediyor."

Son olarak istihdam rakamlarına değinen TİM Başkanı, "2014 yılı Temmuz-Eylül döneminde firmaların yüzde 25,6’sı beyaz yakalı, yüzde 29,2’si mavi yakalı ve yüzde 9,9’si de Ar-Ge personeli olarak istihdam artışı gerçekleşti. Yani mavi ve beyaz yakalı çalışanlarının genelinin yüzde 80’ni yeni istihdam yarattığı ve mevcut istihdamı koruduğu bizi memnun ediyor. Değişimin ortalama 3 personel olduğunu görüyoruz. Bu sayı yüzde 1,5 oranında istihdam artışına tekabül ediyor. Yaklaşık dördüncü çeyrekte 3 bin ek istihdam yaratıldığı anlamına geliyor." diye konuştu.

Program basın mensuplarının sorularının ardından sonra erdi.

Editör: TE Bilisim