Habertürk’ten Murat Gürgen’in haberine göre; Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) kararıyla 2010 yılında başlatılan yerli savaş uçağı kavramsal tasarım çalışmasında çok önemli gelişmelere İmza atıldı.

6 uzmandan oluşan beyin takımı tarafından yürütülen kavramsal tasarım çalışması bu yıl sonuna kadar tamamlanacak ve sonuçları aralık ayında SSlK’ya sunulacak. Bir sonraki adım, komitenin ‘yola devam’ kararı alması olacak.

2030 PROJEKSİYONU

Hava Kuvvetleri’nin beklentileri doğrultusunda şekillendirilen çalışmalarda, ilk olarak 2030 ve sonrasının teknolojisi ve ihtiyaçları için projeksiyon yapıldı. İlk etapta 6 model üzerinde duruldu, daha sonra proje ekibi Hava Kuvvetleri’nin değerlendirmeleri ışığında 3 model üzerinde yoğunlaştı.

İHA TEKNOLOJİSİ

Çalışmada insansız hava aracı (İHA) teknolojisinin gelişimi göz önünde bulunduruldu. 2030 sonrasında savaş filolarının 1 pilotlu uçak ve yanında 4 İHA yapısına sahip olabileceği değerlendirildi. Hava Kuvvetleri ağırlıklı olarak tek pilotlu uçak üzerinde dursa da iki pilotlu tasarımlar da hazırlanıyor. İkinci pilotun, filodaki İHA’lara komuta edebileceği düşünülüyor. O yılların teknolojisinde. İHA’lann yer ile link aracılığıyla irtibat kurması elektronik harp teknikleriyle engellenebilir.

BOR ZIRHI GİYİNECEK

Yerli savaş uçağı ‘hayalet’ (stealth) Özelliğine sahip olacak, radarda görünmezlik zırhı taşıyacak. Bu zırh gövde yapısı, gövde malzemesi ve özel boya teknolojisiyle sağlanabiliyor. Gövdede bor katkılı kompozit malzeme kullanılarak uçağa “görünmezlik” özelliği sağlanması ilk seçenek. Bir diğer düşünce, bor elementinin uçak üzerinde daha geniş alanlarda kullanılması. Çünkü bor, hem hafif, hem dayanıklı hem de ısıya karşı direnci yüksek. Savaş uçağı motorlarından 50 bin libreye varan ısı yayılıyor. Motor çevresinde ve gövdede bor kullanılması halinde uçak önemli bir güvenceye kavuşacak. Çünkü güdümlü füzeler motor bölgesini hedef alıyor.

YENİ JET

- 3 model üzerinde yoğunlaşıldı
- Yeni nesil İHA teknolojisi…
- Bor’la görünmezlik zırhı…
- Motorda Eurofighter ilk seçenek…
- İlk uçağın motoru ithal edilecek.

İLK UÇAĞIN MOTORU İTHAL EDİLECEK

Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi! Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi!

Projede en fazla düşündüren konu ‘motor’. İkinci sırada ‘radar’ geliyor. Uçak motoru geliştirme süresi en az 30 yıl. Bu nedenle, ilk aşamada yabancı motor ile uçuşlara başlanması, zaman içerisinde yerli motorun geliştirilmesi hedefleniyor. Yabancı motor konusunda ABD’den General Electric ve Pratt &Whitney, Avrupa konsorsiyumundan Eurofighter ve Rus üreticilerle görüşülecek.

RADAR YERLİ

Hava Kuvvetleri’nin Tek motorlu olsun” görüsü doğrulusunda, ilk Eurofighter seçeneğinin gündeme geleceği öğrenildi. Typhoon uçağındaki EJ-2000 motorundan daha güçlüsü talep edilecek. Radann ise ‘yerli’ olmasına karar verilmesi halinde, 2020′ye kadar Türkiye’de geliştirilebileceği öngörülüyor. Nihai hedef yeni jetin 2030′da filoya katılması.

TÜRKİYE BOR ZENGİNİ

BOR elementi yapısal özellikleri nedeniyle son dönemde havacılık sektörünün ilgi odağı oldu. Rusya geliştirdiği uzay mekiğine “Boron Space Shuttle” adını verdi. Yanıcı özelliği bulunan, buna karşın tutuşma derecesi yüksek olan borun, ‘yakıt’ olarak kullanılmasına yönelik araştırmalar yapılıyor. Kıtalararası seyahat edebilecek ‘Bor Aracı’ üzerinde çalışılıyor. Dünya bor rezervinin yüzde 72′si Türkiye’de bulunuyor. Türkiye’deki rezervin dünya bor ihtiyacım 450 yıl karşılayabileceği ifade ediliyor.

Editör: TE Bilisim