Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi! Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi!
AKP kurmayları ve milletvekilleri gerek havuz medyasında gerek yandaş televizyonlarda ve yerel basında çıkan mesnetsiz ve tutarsız beyanatlarından bir tanesi de, “IMF’yi ülkeden gönderdik”. Şovlarının yapılmasıdır. Hatırlanacaktır, 2004 yılında yine AKP, Ankara’da Kızılay meydanında gündüz havai fişekler ve nutuklar atılarak, Avrupa Birliğine girdik diye kutlamalar yaparak halkımızı aldatmışlardı. Hani AB’ye girdik mi? Halen iktidar, AB’nin kapısında beklemeye devam etmiyor mu? Sayın Milletvekili Aydın Bey, “ IMF’yi ülkeden göndermişseniz” daha geçen ay, İMF Türkiye’yi denetlemeye neden geldi? Neden ekonomi ile ilgili önerilerde bulundu? Sayın Babacan ekonominin önümüzdeki 5 yılda yürümesi için 220 milyar dolara ihtiyacımız var demedi mi? Her yıl İMF heyeti, üye ülkelerin ekonomilerini teftiş yapmaktadır. Madem ki, İMF’yı ülkeden kovdunuz, O zaman İMF neden ekonomiyi teftişe geldi? Halkımız merak ediyor. Dönemin başbakanı Sayın Erdoğan, Gümüşhane’de Zafer meydanında yaptığı konuşmasında, “Çay ve simit hesabı yaparak” yerden yere vurduğu, merhum Ecevit’in ithal bakanı Kemal Derviş’in İMF’den aldığı ve AKP’ye devrettiği, 13,5 milyar dolar krediyi ve ekonomik programını, AKP 12 yıldır aynen uygulamaya devam etmektedir. Demek ki, AKP’nin bir ekonomik programı yoktur.

Dün yerden yere vurulan, çay simit hesabı yaptığınız, dalga geçtiğiniz, Kemal Derviş’in kötü dediğiniz, ekonomik programına, 12 yıldır sımsıkı niçin sarıldınız? Borçlanmaya ve faize dayalı aynı ekonomik program, dün kötü ise bugün nasıl oluyor? IMF MASALI AKP, 2005 yılında IMF ile 5 milyar dolar, 2006’da 5 milyar dolar, stanbay anlaşması yaparak,10 milyar dolar kredi almıştır. Kemal Derviş’in aldığı kredi ile IMF’ye olan toplam borç 23,5 milyar dolar olmuştur. Bu 23,5 milyar dolar borcun, 10 milyar dolarını AKP, 13,5 milyar dolarını da Derviş almıştır. Özelleştirme adı altında Cumhuriyetin birikimleri yabancılara satılarak, özelleştirmeden 58,2 milyar dolar elde edilmiştir. İşte bu özelleştirmeden elde edilen 58,2 milyar doların, 23,5 milyar doları IMF’nin borcuna verilmiştir. Geriye kalan paranın nereye harcandığının hesabını iktidar verememiştir.

Sayıştay raporlarını bile Meclise getirememiştir. AKP, 2007 yılından sonra, İMF’den borç almamıştır. Uyanıklık yaparak, DEVLET HAZİNESİNİ özel sektörü, KEFİL OLARAK gösterip, borçlanma yoluna gitmiştir.. Diyelim ki siz bir bankadan borç para almak istiyorsunuz. Borcunuza karşılık maaşınız, yada sizden kefil istiyorlar değil mi? Borcunuzu ödeyemediğiniz takdirde, banka kefillerden icra yolu ile parayı nasıl tahsil ediyorsa, borcunu ödemeyen özel sektörün borcuda devlet hazinesinden ödenmektedir. Şimdi, hem devlet hazinesini kefil göstereceksin hem de çıkıp Özel sektörün borcu bizi ilgilendirmez diyerek halkı aldatacaksın. Artık bırakın masal anlatmayı. İMF’ye 5 milyar dolar borç verdik masalıda halkımızı aldatmaya yönelik aslı ve astarı olmayan söylemlerdir. IMF’ye üye ülkeler toplantısında başkan; üye ülkeleri sınamak için“ Siz üyelerimizden para istesek ne kadar verebilirsiniz” diye, üyelere soru yöneltmiş. Üye ülkeler 40-50 ve 80 milyar dolarlar verebileceğini söylemişler.

Türkiye sorumlusu da, 5 milyar dolar verebileceğini söyledi. Bu durum sadece konuşuldu. ŞİMDİ, 22. milyon 184 bin kişinin icralık olduğu, cari açığının zirve yaptığı, 8 milyon insanın paketlerle beslendiği, İç ve dış borcu 690 milyar dolara dayanan zengini daha zengin , fakiri daha fakir olan bir ülke İMF’ye borç verecekmiş. Gerçek şu ki bu masalın haberini, yandaş ve havuz medyası vere vere halkı şartlandırmıştır. Ne diyelim. Dili kemiği yok ki,

Ali Saraç
Editör: TE Bilisim