Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
İnternetten uçak ve otobüs bileti satışlarının artması ile dolandırıcılar e-bilet sektörüne de el attı. Uzmanlar, internet üzerinden yapılacak alışverişlerde özellikle güvenilir sitelerin tercih edilmesini tavsiye ederken, satın alma işlemi sonrasında doğrulama SMS ve e-postası gelmediyse banka ile iletişime geçilip, işlemin iptal edilmesi uyarısında bulunuyor.

e-ticaret pazarında 2006 yılından bu yana faaliyet gösteren Biletall şirketinin üst yöneticisi Yaşar Çelik, kötüniyetli kimselerin açtıkları web sayfaları üzerinden sahte bilet sattıklarını ifade ederek, biletini bu yolla alacakları uyardı. Çelik, özellikle işlemin son aşamasında sayfa gösteriminde oluşacak hatalara dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Satın alma işlemi sonrasında doğrulama SMS ve maili gelmediyse banka ile iletişime geçilip, işlem iptal ettirilmelidir." dedi.

Biletall.com CEO’su Yaşar Çelik, yolcuların bilet satın almadan önce girdikleri internet sitesini iyice araştırmalarını isteyerek, "En azından bir bankanın çağrı merkezi ile görüşerek gerekli SSL sertifikalarına sahip olup olmadıklarını teyit etmeleri gerekir." şeklinde konuştu. Siteden bilet alırken de dikkatli davranılması gerektiğini aktaran Çelik, şöyle konuştu:

"Bazı sitelerde yolcu seyahat rotasını seçtikten sonra kredi kartı bilgilerini paylaşıyor. Sayfa 3D Secure bölümüne yönleneceği sırada hata kodu vererek işlemi sonlandırıyor ve bu hata kodu nedeniyle bileti satın alamadıkları gibi bir izlenim oluşturuluyor. Ancak paylaştıkları bilgiler veri tabanlarına kaydedilip bilet ücreti karttan çekiliyor. Yolcular biletin ücretini ekstrede görmelerine rağmen bir muhatap bulamadıkları için de mağdur oluyorlar."

Dolandırıcıların bazen de ücretlerde aşırı indirim yaparak dikkat çekmeye çalıştıklarını belirten Çelik, "Yolcular bilmeli ki hiçbir firma yoğun sezonda olağan dışı indirim yapmaz. Satın alma işlemi sonrasında doğrulama SMS ve maili gelmediyse banka ile iletişime geçilip, işlem iptal ettirilmelidir. Ayrıca BKM Ekspress ve Paypal uygulamaları da bilet satın alınırken güvenle kullanılabilir. Otobüs bileti satın alınacak sitenin güvenli olup olmadığının sorgulanması için ipektr.com sayfasını hazırladık. Yolcular, bu sayfadan otobüs bileti satan sitenin güvenli olup olmadığı sorgulayabilirler." değerlendirmelerinde bulundu.
Cihan

Editör: TE Bilisim