Faiz lobisine bugüne kadar yapılan en büyük kıyak! Faiz lobisine bugüne kadar yapılan en büyük kıyak!
Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Irak ile gerek mevzuat uyumu gerekse ticari işbirliğinin gelişmesi için atılan adımların meyvelerini toplamaya başladıklarını belirtti.

Kılıç, yaptığı açıklamada, Irak'a yönelik ihraç ürünlerinde uygulanacak birtakım gözetim ve denetim sistemleriyle ilgili hükümetin çalışmalar yaptığını vurguladı.

Yaklaşık 10 milyar dolar ile Almanya'dan sonra Türkiye'nin en büyük ihraç pazarlarından biri olan Irak'a yönelik, öncelikle Kuzey Irak'ta olmak üzere mobilyalarda Türk standartlarının uygulanacağını vurgulayan Kılıç, bu sayede sertifika almış malların ithaline izin verileceğini kaydetti.

Bu sertifikaları veren laboratuvarların akredite olma şartının 1 Temmuza ertelendiğini hatırlatan Kılıç şöyle devam etti: "Başlamış ihraç işlemlerinde sertifika aranmazken Kuzey Irak'a gıda ürünleri ihracatında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın düzenlediği sağlık sertifikaları kabul edilecek. Zorunlu uygulama ise 1 Ocak yerine 1 Martta başlayacak."
İki ülke arasındaki işbirliği ve iletişim için bir danışma mekanizmasının kurulduğunu hatırlatan Kılıç, bu gelişmelerin Irak'ın, Türkiye ve Türkiye'nin de Irak için önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini vurguladı.

2023 yılında ulaşılması hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde komşular ile ticaretin öneminin büyük olduğuna işaret eden Kılıç şunları kaydetti: "Bu kapsamda da geçiş kapısı niteliğindeki Irak ile gerek mevzuat uyumu gerekse de ticari işbirliğinin gelişmesi için atılan adımlar büyük önem arz ediyor. Bu çerçevede bölge milletvekilimiz ve Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan'ın konuya gösterdiği hassasiyet ise ayrıca sevindirici. Konunun yakın takipçisi olan TISİAD da sorunların çözümü ve daha iyi şartlarda ticaretin yapılmasına yönelik gerek lobi, gerekse kulis çalışmalarını her iki ülkede de yoğun şekilde sürdürülüyor.''
Editör: TE Bilisim