Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
Türkiye’den Japonya’ya 40 yıl sonra ilk greyfurt ihracatını Adanalı firma yaptı.

Japonya’ya turunçgil ihracatının yapıldığı tek il olma özelliğini taşıyan Adana’da faaliyet gösteren Özler Tarım A.Ş. bu yönde başlattığı ticaret hacmini daha da büyüttü. Geçen yıl Japonya’ya 88 konteynır greyfurt göndererek yaklaşık 1 milyon dolar ihracat yapan firma, bu yıl ülke ekonomisine, 3 bin tonu bulan 130 TIR greyfurt ile 2 milyon dolarlık girdi sağlamayı amaçlıyor. Bu yılın ilk ihracatı için firmanın üretim yaptığı Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nden TIR’lara yükleme yapıldı.

Paketleme tesislerinde düzenlen törene katılan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Akgül, Özler Tarım’ın üç yıl önce Japonya’da küçük de olsa bir pazar oluşturmaya başladığını söyledi. Daha önce Japonya’dan bir heyetin firma temsilcileriyle kendilerine başvurduğunu anlatan Akgül, ihracat konusunda her türlü desteği verme sözü verdiklerini hatırlattı. Akgül, “Bu kapsamda Japonya’ya ihracatımız başladı. Adana’dan toplam narenciye ihracatı yaklaşık 850 bin ton. Bunun 115 bin tonu gerçekleştirildi. Daha fazla ihracat yapılması için gayret ediyoruz.” dedi. Özler Tarım’ın yaptığı girişimin son derece önemli olduğunun altını çizen Akgül, Japon halkının çok titiz ve dışarıdan kolaylıkla yaş sebze–meyve almadığını kaydetti.

JAPANYA PAZARINA GİREN TEK ÜRÜN ADANA GREYFURTU

Türkiye’de sadece Adana’nın turunçgilde Japonya pazarına girmeyi başardığını dile getiren Hamit Aygül, “Diğer illerimizden Japonya’ya bir ihracat yok. Çünkü çok hassas bir ülke. Gidecek ürün 0.3 derecenin altındaki sıcaklıkta bekletilerek konteynırlara yükleniyor. Ürünün en az 16 gün gemide bu sıcaklıkta kalması gerekiyor. Firmamız meyveyi en az üç gün soğuk hava depolarında tutarak, bu sıcaklığa indiriyor. Dolayısı ile Japonya’ya ihracat başlı başına bir özen gerektiriyor. Firmalarla çok titiz davranıp, en ufak bir yanlışlık olmayacak şekilde hareket ediyoruz.” diye konuştu.

40 YIL SONRA İLK KEZ JAPONYA’YA İHRACAT YAPILDI
Özler Tarım İşletmeler Koordinatörü Şener Batum ise Japonya’ya üç yıl önce ihracat yapmaya başladıklarını bildirdi. 2011’de yaklaşık 800 tonluk 38 konteynır, 2012’de bin 720 ton ürün gönderdiklerini, bu yıl ise 3 bin ton greyfurt ihracatını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Batum, şöyle devam etti: “Bugün ilk konteynırlarımızı yüklüyoruz. Sadece greyfurt gönderiyoruz. Japonya’nın Türkiye’den ihracat olarak sadece greyfurtta izinleri söz konusudur. Resmi yönden kiraz ve limon konusunda da çalışmalar sürüyor. 40 yıl sonra Japonya’ya ihracat yapan tek firmayız. Kolay bir işlem değil. Mallarımız 37 günde oraya varıyor. Her bir konteynıra ayrı bir özen gösteriyoruz. Meyvelerin fiziksel şartları ve dokümantasyon olarak her türlü prosedürü yerine getirdikten sonra araçlarımız hareket ediyor.”

Geçen yılki konteynırların tamamının Japon halkına ulaştığına işaret eden Şener Batum, orada büyük bir ilgiyle tüketildiğini açıkladı. Japonya’ya ihracatın daha da artmasını beklediklerine dikkat çeken Batum, uzak bir pazar olmasına rağmen Japonya’nın Türkiye için çok iyi bir ülke olduğunu söyledi. Meyvesi, kutusu, etiketi, konteynır ve diğer işlemleriyle çok özel bir işçilik sundukları ve çok büyük kar marjlarının olmadığını kaydeden Batum, “Sonuçta bu çalışmamız ülkemiz adına prestijdir. Özellikle Çukurova narenciye açısından ön planda bir bölge. Avrupa, Rusya ve Uzak Doğu’dan sonra Japonya’ya girmemiz firmamız açısından da önemli bir gelişme. Özler Tarım olarak yıllık 30 bin ton civarında narenciye üretimi söz konusu. Ürünleri tesislerimizde paketleyip pazarlamasını yapıyoruz.” şeklinde konuştu. Batum, meyvelerin hangi aşamalarda geçtiğinin internet ortamında ‘izlenebildiğini’ sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim