Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Yüzde 35’lik iplik üretim payı ile Türkiye’nin önemli tekstil üretim merkezlerinden biri olan Kahramanmaraş, tekstilde yakalanan bu başarıyı hazır giyim sektöründe de sürdürmek istiyor. Yılda ortalama 500 bin ton iplik üretimi yapılan kentte, yaklaşık 30 bin kişi istihdam ediliyor.

Konfeksiyon sektöründeki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin kümelenmesiyle kendilerine planlı bir büyüme belirleyen Kahramanmaraşlı terziler ve konfeksiyoncular, yapımı tamamlanan Terziler ve Konfeksiyoncular Sanayi Sitesi'ndeki(TERKONSAN) yeni yerlerinde, kenti hazır giyim merkezi haline getirmeyi hedefliyor.

Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan sanayi sitesinin 242 bin metrekare alan üzerine inşa edildiğini söyleyen TERKONSAN Başkanı İhsan Kurtar, sitenin temellerinin 2007 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldığını belirtti.

Kahramanmaraş’ı konfeksiyon üssü yapmak için gayret göstereceklerini aktaran Kurtar, ''Bizler bu işe 1999 yılında girdik. Tabi girerken hiç kimse bize inanmıyordu. 'Hayal kuruyorsunuz, olmaz yapamazsınız' diyorlardı. Ama bu iş inanç işiydi. Çok mücadele verdik ve sonunda inşaat tamamlandı. İnanıyorum ki bu site Kahramanmaraş'ı konfeksiyon üssü yapacak. Çok ciddi üretim yapılacak ve ülkemize katkı sağlayacak.'' dedi.

Kahramanmaraş’ın bir tekstil şehri olduğunu anımsatan Kurtar, "Biz küçük terzi esnafları bir araya gelerek oturup düşündük. Burada üretilen kumaşlar İstanbul’a gönderilip boyanıp, dikildikten sonra tekrar buraya geliyordu. Bizde kendimize, tüm bunların hazırlığını biz niye yapmıyoruz diye sorduk ve öylece başlamış olduk. 15 yıl süren mücadelenin ardından bu gün iş yerlerimize taşındık. Tabi bu süreç kolay olmadı. Zamanın Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan bana 'Sen bu işi nasıl başardın?' diye sordu. Ben bir sene önce 4 kişiyle çalışan biriydim. Şimdi 95 kişiyle çalışıyorum. Çok şükür bugünlere geldik." diye konuştu.

"HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE MARKALAŞMAYA GİDECEĞİZ"

Almanya ve Avrupa ülkelerine yönelik ihracat yaptıklarını da ifade eden Kurtar, markalaşma yoluyla sektörde yeni yatırımlar yapmayı hedeflediklerini belirtti. Kaliteli ürünün her zaman talep edileceğini ifade eden Kurtar şöyle konuştu: "Altınyıldız gibi ünlü markalara fason üretim yapıyoruz. Konfeksiyon sektörü emeğin yoğun olduğu fedakarlık isteyen bir sektör. Yeni tesislerimizde son teknoloji ürünü makinelerle takım elbise, ceket, penye ve tişört gibi ürünler üretiyoruz. Aramızda avrupa’ya ürün ihraç eden arkadaşlarımız var. Herkes kendi markasını oluşturmaya çalışacak."

"MERDİVEN ALTI ÜRETİMİN ÖNÜNE GEÇTİK"

TERKONSAN’ın tamamlanmasıyla kent merkezindeki küçük esnafın bir çatı altında toplandığını bildiren Kurtar, belediyenin şehir merkezinde konfeksiyon atölyelerine ruhsat vermememsi nedeniyle, merdiven altı tabir edilen yerlerde üretim yapan firmaların tek merkezde toplandığını kaydetti.

Editör: TE Bilisim