AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
Türkiye Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Mustafa Bılıkçı, 5 Mart 2013’te yürürlüğe giren yeni 'Et ve Et Ürünleri Tebliği'nin merdiven altı üretimi bitirdiğini söyledi. Merdiven altı üretim yapanların bir kısmının işi bıraktığını, geri kalanların ise büyük firmalardan bayilik aldığını anlatan Bılıkçı, tebliğin sektörlerini olumlu etkilediğini ifade etti. Bılıkçı, yüzde 100 dana ürünlerinde yüzde 40 artış olduğunu kaydetti.

        ETBİR Başkanı ve Sultan Et Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, Antalya’da düzenlenen 5. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi’nde yaptığı konuşmada, 5 Mart'ta yürürlüğe giren 'Et ve Et Ürünleri Tebliği'ni değerlendirdi.

        Yeni tebliğle birlikte karışımın kalktığını kaydeden Bılıkçı, ürünlerin sadece dana, tavuk ya da hindi etinden üretildiğini söyledi. Gelişmeyi sektörleri açısından olumlu bulduğunu ifade eden Bılıkçı, bunun sonuçlarının da sektörde etkisini göstermeye başladığını söyledi. Dana eti ürünlerinde artış gözlemlediklerini belirten Bılıkçı, "Gittikçe daha çok satılmaya başladı. Yüzde 100 dana grubunda yüzde 40 büyüme var. Şarküteri grubunda yüzde 100 dana ürünlerinin hak ettiği yeri alacağını düşünüyorum.” dedi.
    
        Bılıkçı, daha önce yükseleceği söylenen fiyatların ise piyasadaki rekabet sebebiyle gerçekleşmediğini savundu.

        Yeni tebliğden sonra merdiven altı üretim yapan firmaların çoğunun kapandığını, geri kalanların ise büyük üreticilerden bayilik alarak sisteme dahil olduğunu anlatan Bılıkçı, “Onlar bu işin biteceğini biliyordu. Yavaş yavaş ikinci, üçüncü işlere geçmişlerdi. Bıraktılar yani. Sektör şu an hak ettiği yere geldi.” ifadelerini kullandı.

        "DOMUZ ETİNDEN ÜRÜN YAPMAK YASAK DEĞİL"

        "Türkiye’de domuz etinden ürün yapmak yasak değil. Bunu yapan firmalar var.” diyen ETBİR Başkanı Bılıkçı, tüketiciyi bilgilendirmek için ürünün üzerine ne etinden üretildiğinin açık şekilde yazılması gerektiğini söyledi. Tüketicilerden, ürün üstünde yer alan yuvarlak harfle yazılmış izin belgesi numarasını kontrol etmelerini isteyen Bılıkçı, "İzin belgesi numarası yazan ürünleri gönül rahatlığıyla alıp tüketebilirler. Bunların kontrolü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürekli yapılıyor.” dedi.

Editör: TE Bilisim