Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları! Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları!
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Kars İl Müdürü Yusuf Bulut, işletmelerin en çok satış elemanı (tanıtım), kaynakçı (oksijen ve elektrik), şoför (yolcu taşıma), muhasebeci ve garson (servis elemanı) bulmakta zorlandığını açıkladı.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Kars İl Müdürü Yusuf Bulut, yaptığı açıklama ile istihdamı değerlendirdi. Yaptıkları bir araştırma kapsamında iş yeri ziyaretleri yaptıklarını ve bu esnada işverenlere hangi mesleklerde eleman bulmakta güçlük çektiklerinin sorulduğunu aktaran Bulut, görüşülen işverenlerin; yüzde 70,3’ünün meslekte çalışacak eleman olmamasından, yüzde 46,5’inin ilgili meslekte yeterli beceriye/niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 31,4’ ünün yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 18,4’ünün çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden ve yüzde 8,1’inin önerilen ücretin az bulunmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini aktardı. Bulut, söz konusu verilere 177 iş yerinde işverenler ve işveren temsilcileri ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda ulaşıldığını sözlerine ekledi.

Yusuf Bulut, net istihdam artışının beklendiği meslek guruplarını, beden işçisi (genel, inşaat ve temizlik), reyon görevlisi ve şoför (yük taşıma) olduğunu ifade etti. Buna karşılık; bilgisayarlı nümerik kontrol teknisyeni-CNC tezgâhları, muhasebeci, minibüs şoförü, diğer büro memurları ve pazarlamacı (satış temsilcisi) mesleklerinde ise 2013 yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam azalışı beklentisi olduğunu aktardı.

Bulut, 2012 yılı sonu itibariyle sektörler içerisinde en yüksek net istihdam artışının yüzde 5,2 ile konaklama ve yiyecek hizmetleri, yüzde 3,7 ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler ve yüzde 2,4 ile diğer hizmet faaliyetlerinde gerçekleştiğini söyledi. 2013 yılı Haziran ayı sonu itibari ile de en yüksek istihdam artışının yüzde 39,5 ile toptan ve perakende ticaret sektöründe, yüzde 13 ile imalat sektöründe ve yüzde 11,2 ile inşaat sektöründe gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini ifade etti. Buna ek olarak, sektörler içerisinde oransal olarak en yüksek net istihdam artışı beklenen üç sektörün yüzde 29,6 ile mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler, yüzde 13,5 ile inşaat, yüzde 11,6 ile konaklama ve yiyecek olduğunu belirtti.

Editör: TE Bilisim