Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi! Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi!
Malatya’da Nisan ayında gerçekleşen zirai dondan etkilenen kayısı ağaçları için üreticilere dönüm başına 41 TL 30 kuruş destek verilmesi kararlaştırıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran seçimleri öncesi kentte düzenlenen mitingde ‘kayısı üreticisinin zararının karşılanacağı’ sözü vermişti. Dönüm başına 41 TL 30 kuruş olarak belirlenen miktar hayal kırıklığına neden oldu. Zira 6 yıl önce dondan etkilenen üreticilere her dönüm için 150 TL afet yardımı verilmişti, geçtiğimiz yıl ise kayısı ağaçlarının yüzde 95’i dondan etkilenmesine rağmen seçim süreci olmadığı için hiç yardım yapılmamıştı.

Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başer, açıklanan miktarı sadaka olarak nitelendirdi. Seçim öncesi ‘don zararını karşılaşacağı’ denildiğini anımsatan Başer, “Seçimden sonra ise üreticilere çok düşük rakamlar ödendi. Bundan 5 yıl önce üreticilere dönüm başına 150 lira ödeme yapılmış. 5 yıl sonra bugün 40 lira verilmiş. Bu sadaka değil de nedir? Bizim beklentimiz 5 yıl önce verilen paranın üstü olması yönündeydi. Üreticilerimiz, büyük hayal kırıklığına uğradılar.” dedi.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz ise açıklanan miktarın üreticinin beklentisinin altında kaldığını söyledi. Solmaz, “Çiftçinin beklediği bir tutar değil bu; çiftçi en az dönüm başına 100-150 lira bekliyordu. Çiftçinin umudu suya düştü. Geçen sene dondan etkilenen kayısının karşılığı değil ödenen para. Bu nispeten ilaç parası olur. Çiftçinin beklentilerinin çok çok altında oldu ödenen rakam. Yatırılan bu ücretten kesinlikle kimse memnun değil. Biz de memnun değiliz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim