BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı
Kayserili sanayici, yurt dışından ithal edilen kayak tesisi malzemelerinin önemli bölümünü üretmeyi başararak Erciyes Dağı için hazırlanan 260 milyon Euro'luk master projesine önemli katkı sağladı. Projeyi hazırlattıran Büyükşehir Belediyesi, bazı mekanik tesisleri 3'te 1 fiyatına Kayseri'de ürettirmeyi başararak milli servetin Türkiye'de kalmasını sağladı. Kayserili firmaların başarısı, kayak turizmi tesisi üretiminde dünya da söz sahibi olan Alman ve Avusturya firmalarının da dikkatini çekti.

Kızakla kaymak isteyen, kayak yapmayı yeni öğrenenlerin belli bir mesafeye taşınması için kapalı bir mekan içerisinde yer alan yürüyen bant için Avusturyalı firma 550 bin Euro istedi. Kayserili bir firma ise bu mekanik tesisi 160 bin Euro'ya üretti. Kayakçıların tehlikeli bölgelerde güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan filelerin metrekaresine daha önce 10 Euro'ya ithal eden belediye yerli üreticiden yüzde 50 daha ucuza satın aldı. Ucuza mal edilen bu ürünler ise şimdiden Avusturyalı ve Alman firmaların dikkatini çekmeye başladı. Yabancı firmalarda üretim noktasında Kayseri'deki firmalarla görüşmelere başladığı öğrenildi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Erciyes Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahit Cıngı, mastır projesi çerçevesinde bazı mekanik tesisleri yerli üretim olarak tercih ettiklerini ifade etti. Yatırımlar kapsamında yürüyen bant, güvenlik fileleri, kar ezme aracının birçok parçasını yerli üretim olarak temin ettiklerini anlattı. Cıngı, 200 metre uzunluğundaki kapalı yürüyen bandın yerli üretim olarak kurulduğunu ve hizmete açıldığını aktardı.

Yerli üretime destek verdiklerini kaydeden Cıngı, tesislerin insan hayatının söz konusu olmadığı bölümlerinde yerli sanayi ürün tercih ettiklerini bildirdi. Cıngı şunları dile getirdi: "Halatla taşımacılıkta kurulan mekanik sistemler ve tesislerle ilgili yerli firmaların uluslararası düzeyde bazı belgeleri almaları gerekiyor. Çünkü halatlı taşımacılık zor bir olay. Halat üzerinde aynı anda birçok insan taşıyorsunuz. Burada sorun oluşacak olsa hayat söz konusu ve bu işin bu sistemin kullanımıyla ilgili en küçük hata sorun olur. Biz bu tür ürünler üzerinde deneme yaptırmayız. Bunu riske edecek boyutta değiliz. Kayseri sanayisi de bu konuda çalışma yapmaya başladı. Firmalar artık uluslararası boyutta gerekli sertifikalarını almaları gerekir. İnsan hayatının söz konusu olduğu her şeyde belgeler gerekiyor."

Editör: TE Bilisim